Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

ČBK a ERC nabízejí pomoc státu s přijetím křesťanských uprchlíků

Domácí zpravodajství / juml / ČTK/red. / 4. července 2015 17:51
ČBK a ERC nabízejí pomoc státu s přijetím křesťanských uprchlíků

Ilustrační foto - předsednictvo ERC u kardinála Dominika Duky, 2014
Autor: ekumenickarada.cz

Velehrad - Katoličtí biskupové českých a moravských diecézí nabídli vládě pomoc s migranty, kteří jsou v ohrožení života. Spočívá ve výzvě farnostem, aby po dohodě s místními samosprávami přijaly mezi sebe rodiny křesťanských běženců. Do spolupráce by měly být také zapojeny místní charity. Vyplynulo to ze zasedání České biskupské konference (ČBK) na Velehradě.

"Vychází to z obecného pocitu solidarity, který je vlastní každému člověku a na kterém je založeno i mezinárodní soužití. Všichni vidíme, že situace se jak v Maghrebu, tak na Předním východě, ale i na ukrajinsko-ruské hranici dramatizuje, množství lidí hledá vlastní útočiště a pomoc. Toto je naše povinnost," řekl dnes novinářům kardinál Dominik Duka. Poukázal na to, že kvůli problémům s novodobými formami terorismu je potřeba, aby k tomuto jednání církev přistoupila ve spolupráci se státem a jeho bezpečnostními složkami. Kardinál by měl o této pomoci církve jednat s premiérem.

Podle olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera má církev už dnes neoficiální nabídky od různých lidí, kteří jsou ochotni někoho přijmout. "Vím, že to nemůžeme udělat bez jednání s obcemi. Je potřeba to projednat s obecní správou, nechceme dělat někde napětí," řekl na dotaz ČTK Graubner. Církev má podle něj na druhou stranu navázané také kontakty s lidmi, kteří pomoc potřebují. "Například nás navštívil arcibiskup, který žije v Kurdistánu s 50.000 křesťany, kteří byli vyhnáni Islámským státem a žijí tam pod stany. Jednáme o konkrétních možnostech," doplnil Graubner.

V prohlášení, které má ČTK k dispozici, stojí, že biskupové vnímají "naléhavost potřeby solidarity s oběťmi válek a náboženské nenávisti, ale i obavy naší společnosti plynoucí ze současného přílivu migrantů do Evropy." Podle ČBK je přitom potřeba rozlišovat mezi uprchlíky postiženými válkou, hladem či nestabilitou, kteří pomoc potřebují, a ekonomickými migranty. Vládu biskupové vyzývají, aby se k problematice postavila s rozhodností. Po dohodě zároveň nabízejí aktivní pomoc prostřednictvím jednotlivých farností. Stát by měl mít na starosti otázku bezpečnosti.

K otázce migrace se už vyjádřili i čeští evangelíci. Čeští politici podle nich prokázali minimální odvahu v pomoci uprchlíkům. Českobratrská církev evangelická (ČČE) žádá představitele státu, aby urychleně jednali a nestrašili lidi. "Zároveň se obracíme na sbory ČCE, aby hledaly možnosti, jak poskytovat následnou pomoc k začlenění všech, kdo chtějí s námi žít. Ostatně některé sbory církve takovou pomoc již dříve zahájily," uvedla synodní rada církve.

Církev pomáhá uprchlíkům také v sousedním Německu. Podle Katolického týdeníku na 222 katolických i protestantských kostelů poskytuje na základě pravidel daných Německou ekumenickou komisí pro církevní azyl přístřeší 400 uprchlíkům. Většina z nich by na základě záporného vyřízení azylové žádosti měla území Německa opustit. Starodávné právo církevního azylu nicméně umožňuje okamžité naplnění této litery pozdržet.

Text společného prohlášení:

Jako katoličtí biskupové českých a moravských diecézí a členové předsednictva Ekumenické rady církví (ERC) vnímáme naléhavost potřeby solidarity s oběťmi válek a náboženské nenávisti, ale zároveň i obavy naší společnosti plynoucí ze současného přílivu migrantů do Evropy. 
    Uvědomujeme si, že tato solidarita musí být doprovázena odpovědností a problém je nutné řešit v kontextu celoevropské situace. Taktéž máme za to, že musíme rozlišovat mezi uprchlíky stiženými válkami, hladem či nestabilitou, kteří naši pomoc bez pochyby potřebují, a ekonomickými migranty. 
    Proto vyzýváme vládu ČR, aby se k dané problematice postavila s rozhodností. Katolická církev a Ekumenická rada církví chce do tohoto problému vstoupit nejen podporou dialogu, ale i aktivní pomocí bližním, kteří jsou v ohrožení života a stávají se obětí xenofobního nahlížení či hysterie. 
    Nabízíme vládě ČR v rámci kooperativních vztahů mezi státem a církvemi, že vyzveme naše farnosti a sbory k tomu, aby po dohodě s místními samosprávami i za spolupráce s lokálními Charitami a Diakoniemi mezi sebe přijaly rodiny křesťanských migrantů. Jsme tak připraveni aktivně pomáhat v jejich integraci a vytvořit tím prostor pro obohacení naší společnosti. Zároveň jsme otevřeni hledání dalších možných forem pomoci.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 87)