Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Výročí Jana Husa připomenou venkovní slavnosti i bohoslužby

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 6. července 2015 6:07
Výročí Jana Husa připomenou venkovní slavnosti i bohoslužby

Socha Mistra Jana Husa, Staroměstské náměstí v Praze
Autor: Wikipedia.org / Petr Vilgus / Wikipedia Commons

Praha - Na Staroměstském náměstí i v jeho okolí v centru Prahy se dnes budou druhý den konat Husovské slavnosti. Na náměstí bude především hudební program a vpodvečer ekumenická bohoslužba. Program zakončí tichý průvod se svíčkami k Vltavě. Tradiční bohoslužba k uctění památky Jana Husa se uskuteční v Betlémské kapli, kde se jí od 15:00 zúčastní i prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka. Připomínky Husova života a díla se dnes budou konat také na dalších místech.

V Husinci se církevní reformátor oslavuje každoročně, považuje se za místo jeho narození. Letos trvají slavnosti již od pátku, lidé si mohou prohlédnout zrekonstruovaný Husův památník. Navštívit mohou koncerty, divadla, filmové projekce i bohoslužbu. Na Plzeňsku připravil netradiční připomínku Jana Husa pěvecký sbor Chrástochor, který se zástupci místních křesťanských církví obejde osm Husových pomníčků a soch v kraji.

Pražské Husovské slavnosti při příležitosti 600. výročí upálení Jana Husa pořádá Českobratrská církev evangelická a Církev československá husitská. Chtějí připomenout Jana Husa jako zosobnění boje za pravdu a morální věrohodnost. Slavnosti určené pro širokou veřejnost nabízejí škálu akcí od bohoslužeb přes koncerty, divadelní vystoupení až po přednášky a diskuse.

Přednášky historiků a besedy se budou dnes konat v kostele sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí či v kostele U Salvátora. Programy o Husově odkazu pro dnešní svět jsou naplánované do kostela sv. Martina ve zdi.

Na fasádě Betlémské kaple bude ve 14:00 odhaleno umělecké dílo, které vzniklo u příležitosti letošního výročí. Systém destiček připevněných na dům, jimiž má procházet sluneční svit, vytvoří na fasádě nápis Za pravdu. Stejné dílo bylo vytvořeno také pro Kostnici, kde katolický kněz našel před šesti stovkami let smrt.

V Betlémské kapli dnes začíná výstava Za pravdou stát věnovaná Husovi. Expozici připravilo Husitské muzeum v Táboře ve spolupráci s Husovým muzeem v Kostnici. Zakončením dnešního programu bude večer ve Smetanově síni Obecního domu. Symfonický orchestr Hlavního města Prahy FOK a Kühnův smíšený sbor představí píseň z doby husitské Píseň o pravdě a zazní skladby Jaroslava Krčka k poctě Jana Husa.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)