Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Morales překvapil papeže darem “komunistického kříže”

Ze světa / vlu / ČTK/red / 10. července 2015 8:49
Morales překvapil papeže darem “komunistického kříže”

Evo Morales předává repliku díla jezuitského kněze Luíse Espinala, který byl v roce 1980 zavražděn příslušníky tehdejší pravicové diktatury
Autor: CTV

La Paz - Nečekaný dárek dostal papež František od levicového prezidenta Bolívie během jeho návštěvy tohoto chudého jihoamerického státu. Originálními gesty proslulý původem indiánský vůdce země Evo Morales předal hlavě katolické církve krucifix stylizovaný do podoby srpu a kladiva, symbolu komunismu, pod nímž katolická církev v mnoha zemích trpěla útlakem. Politik známý svým nijak vstřícným postojem k církvi se za to dočkal kritiky z řad kléru i domácí opozice.

Papež na televizních záběrech působil poněkud zaskočeným dojmem, když mu Morales předával sošku Ježíše Krista, jehož ruce byly místo kříže rozpřaženy na masivním kladivu. Vzápětí vyšlo najevo, že jde o repliku díla jezuitského kněze Luíse Espinala, který byl v roce 1980 zavražděn příslušníky tehdejší pravicové diktatury. Bez ohledu na to se kolem kontroverzního daru rozpoutala hlasitá debata.

"Vrcholem arogance je používat Boha, aby sloužil ateistickým ideologiím," reagoval na Twitteru španělský biskup José Ignácio Munilla. Bolivijská opozice obvinila Moralese, že se chce opět vymezovat vůči církvi, s níž měl během svého působení v čele země řadu konfliktů.

Podle některých komentátorů měl papež při předávání dokonce říci “eso no está bien” (“to není v pořádku”). Mluvčí Svatého stolce Federico Lombardi, řekl že papež pravděpodobně pronesl: “eso no sabía bien” (“To jsem nevěděl.”)

V místě smrti španělského jezuity Luise Espinala se papež krátce včera zastavil, místo požehnal a požádal o minutu tiché modlitby: “Ve vzpomínce na bratra, který se stal obětí zájmů, které si nepřály boj za svobodu Bolívie. Otec Espinal hlásal evangelium a toto evangelium bylo nepohodlné, proto ho odstranili.(…) Evangelium nám však přináší svobodu, osvobozuje nás,“ řekl podle vatikánského rozhlasu.

Bolivijský vůdce se sice rezervovaným postojem k církvi dlouhodobě netají, postoje papeže Františka jsou mu však prý blízké. František, který dnes končí návštěvu Bolívie a na své jihoamerické cestě se přesune do Paraguaye, se k daru nevyjádřil.

Vatikán na překvapivý dárek zareagoval ústy mluvčího Frederika Lombardiho smířlivě. "Můžete diskutovat o významu a užití toho symbolu, ale jeho původ je u Espinala a jeho smyslem byl otevřený dialog, nikoli specifická ideologie," prohlásil Lombardi, který se podle agentury AP necítí krucifixem uražen. Zda to podobně vnímá sám František, to mluvčí nesdělil.

 

Šatna z restaurace Burger King

Zatímco obvykle chodí do restaurace Burger King v bolivijském městě Santa Cruz desítky lidí na rychlé občerstvení, ve čtvrtek si ji pro sebe rezervoval jediný muž coby rychlou převlékárnu. Papež František proměnil provozovnu hamburgerového řetězce na improvizovanou "sakristii" před bohoslužbou, na které o chvíli později před stovkami tisíc lidí kritizoval konzumní způsob života.

Papež, známý svou bezprostředností a nekonformními činy, požádal prostřednictvím svého doprovodu vedení restaurace, aby mu poskytlo prostory na převlečení po půlhodinové jízdě v papamobilu, po níž bezprostředně následovala mše. Na ní František odrazoval věřící od konzumního způsobu života, který podle něho zahrnuje pravidlo, že každá věc může být konzumována a její hodnota vyjednána. K hodnotnému naplnění života je ale zapotřebí opaku.

Šéf restaurace Alfredo Troche podle agentury AP popsal, že za ním před mší přišli členové papežova doprovodu a "požádali o pomoc, neboť jsme byli vhodné místo, a tak jsme zavřeli". Po mši provozovna opět otevřela, ačkoli v ní ještě byl uskladněn oltář použitý Františkem při bohoslužbě.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 83)