Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Poslanec požádal arcibiskupství o blahořečení Elišky Přemyslovny

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 10. července 2015 15:38
Poslanec požádal arcibiskupství o blahořečení Elišky Přemyslovny

Busta Elišky Přemyslovně v triforiu svatovítské katedrály
Autor: Wikipedia.org / Creative commons

Praha - Návrh na blahořečení poslední české královny z rodu Přemyslovců podal na pražské arcibiskupství poslanec Augustin Karel Andrle (Úsvit). Oznámil to dnes na tiskové konferenci. Andrle společně s představenou kláštera benediktinek Anežkou Najmanovou připomněli význam Elišky Přemyslovny v dějinách českých zemí a její zbožnost.

"Snažíme se, aby se dostala do povědomí našeho národa jako čistá, hrdá a vzdělaná žena, která sňatkem dokázala více, než kdejaký kníže a král mečem a ohněm," poukázal poslanec Andrle na sňatek Elišky Přemyslovny s Janem Lucemburským. Toto manželství podle něj zaručilo českým zemím dlouhé období míru a prosperity.

Sestra Anežka vidí přínos Elišky Přemyslovny v tom, že se zasloužila o založení dvou klášterů sester benediktinek. "Těchto ženských klášterů v Čechách moc nebylo. V jednom ona byla vychována a u dalších dvou se přičinila o jejich založení," sdělila představená. Dodala, že vzdělání a výchova, které Eliška Přemyslovna získala u benediktinek, jí pomohlo v její pozdější úloze královny. "Mohla pak působit ve společnosti a politice, kam z rodinných důvodů musela vstoupit, i když to původně v plánu neměla," upozornila sestra Anežka na fakt, že Eliška chtěla zůstat pannou v klášteře Svatého Jiří na Pražském hradě.

Místo toho se stala manželkou Jana Lucemburského a matkou jednoho z nejvýznamnějších středověkých panovníků Karla IV.

Ke zvýšení povědomí o Elišce Přemyslovně má přispět socha znázorňující její loučení se synem Václavem (Karlem IV.). Od příštího roku, kdy uplyne 700. let od jeho narození, by měla stát na Jiřském náměstí naproti svatovítské katedrále. 

Nadační fond Elišky Přemyslovny bude také od příštího roku udělovat řád. "To ocenění je určeno výlučně ženám, což myslím, nemá u nás obdoby," představil záměr předseda fondu Andrle. "Pracovnice v charitě a sociálních oblastech dělají za mrzký peníz důležitou práci, kterou nikdo nedocení. Určitou satisfakcí pro ně může být alespoň řád Elišky, doplnil. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)