Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Porošenko ve Lvově odhalil sochu kontroverzního duchovního Šeptyckého

Ze světa / vlu / ČTK / 29. července 2015 23:58
Porošenko ve Lvově odhalil sochu kontroverzního duchovního Šeptyckého

Andrij Šeptycký
Autor: Wikipedia.org

Kyjev - Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes ve Lvově na západě země odhalil monumentální sochu někdejšího haličského řeckokatolického patriarchy Andrije Šeptyckého (1865-1944), vášnivého zastánce ukrajinské samostatnosti, který za druhé světové války spolupracoval s nacistickým wehrmachtem. Odhalení bronzové sochy přihlíželo v centru města na 10.000 lidí.

Šeptyckyj stál v čele haličských řeckých katolíků téměř půl století a značnou část svého života věnoval zápasu o ukrajinskou nezávislost. Tento boj ho přivedl nejen do ruského vyhnanství, ale i ke spolupráci s nacistickou třetí říší, kterou za druhé světové války mnozí ukrajinští nacionalisté považovali za spásu před sovětským bolševismem.

Patriarcha během německé okupace organizoval cesty mladých Ukrajinců na práce v Německu a podílel se i na vzniku ukrajinské divize SS Galizien (Halyčyna), která bojovala proti Rudé armádě. Obsazení Kyjeva wehrmachtem přivítal v blahopřejném dopisu Adolfu Hitlerovi.

Přesto historici zásluhy kontroverzního duchovního uznávají: svou kolaboraci podle mnohých vykoupil záchranou mnoha Židů, zejména dětí, které ukrýval před okupanty nejen v řeckokatolických kostelích a klášterech, ale i u sebe doma.

Postoje Šeptyckého za druhé světové války ocenil i izraelský památník obětí a hrdinů holokaustu Jad Vašem. Papež František nedávno podepsal dekret o "hrdinských ctnostech" Šeptyckého a přiblížil jeho blahořečení.

Odhalením Šeptyckého sochy si dnes Lvov připomněl 150 let od patriarchova narození. Porošenko památník v projevu označil za důkaz "obnovení historické spravedlnosti".

Řeckokatolická církev, která má kromě západní Ukrajiny stoupence hlavně v Polsku a na Slovensku, uznává autoritu papeže a s římskokatolickou církví sdílí i náboženskou věrouku. Liturgie je však sloužena a slavena nikoli v latinském ritu, ale v ritu byzantském.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)