Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V pondělí se uskuteční tradiční Svatovavřinecká pouť na Sněžku

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 7. srpna 2015 14:18
V pondělí se uskuteční tradiční Svatovavřinecká pouť na Sněžku

Kaple sv. Vavřince na vrcholu Sněžky
Autor: Wikipedia.org / Uzytkownik3008 / Creative Commons

Pec pod Sněžkou/Praha - Poutníci z České republiky a z Polska se při tradiční Svatovavřinecké pouti v pondělí 10. srpna vydají na vrchol Sněžky, kde se uskuteční mše. Lidí, kteří zamíří na vrchol Sněžky, každoročně přibývá, podle některých odhadů se pouti účastní až 2000 lidí, řekl ČTK starosta Pece pod Sněžkou Alan Tomášek.

Například z Pece poutníci vyrazí na Sněžku v 8:15 z parkoviště U kapličky. "Trasa je každoročně stejná, z Pece jdeme Obřím dolem, u Slezského domu se většinou potkáváme s procesím z Polska a společně stoupáme na vrchol, kde se od 12:00 slouží mše," řekl Tomášek. Mši svatou bude sloužit královéhradecký biskup Jan Vokál. Na poutníky čeká odpoledne po návratu do Pece hudební program.

Poutníci se mohou na vrchol Sněžky vydat také ze Špindlerova Mlýna, sraz je v 7:30 u kostela svatého Petra a čeká je výstup přes Kozí hřbety. V 9:30 se uskuteční žehnání vody u Rennerovy studánky.

Tradičním účastníkem pouti je bývalý prezident Václav Klaus, který by se měl podle Tomáška výstupu zúčastnit zúčastnit i letos. Například v roce 2013 se na vrchol Sněžky vydal i prezident Miloš Zeman, který se však nechal vyvézt autem. V roce 2010 na vrchol Sněžky dorazil kromě prezidenta Klause také jeho polský protějšek Bronislaw Komorowski.

Pouť na Sněžku se koná tradičně na svátek svatého Vavřince, který je patronem nejen kuchařů, cukrářů, pivovarníků či hostinských, ale i nejvyšších českých hor. Jméno svatého Vavřince nese kaple, která stojí na vrcholu Sněžky. Svatý Vavřinec se narodil ve třetím století ve Španělsku a byl upálen na železném roštu proto, že po popravě papeže Sixta II. císařem Valeriánem rozdělil církevní poklady mezi prostý lid.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)