Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Dukou zakázaná přednáška americké řeholnice o šikaně v církvi i mimo ní zaplnila fakultu

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 13. srpna 2015 8:29
Dukou zakázaná přednáška americké řeholnice o šikaně v církvi i mimo ní zaplnila fakultu

Jeptiška Jeannine Gramick
Autor: tedxpsu.com

Praha - Americkou řeholnici Jeannine Gramickovou zklamal a uvedl do rozpaků postoj pražského arcibiskupa Dominika Duky, který jí zakázal vystoupit na církevní půdě. V přednášce, která byla součástí festivalu homosexuálů Prague Pride, kritizovala představitele katolické církve za to, že ignorují šikanu příslušníků sexuálních menšin. Její vystoupení z větší části zaplnilo aulu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Původně se měla přednáška konat na půdě Akademické farnosti při kostele Nejsvětějšího Salvátora, ale pražský arcibiskup ji zakázal stejně jako promítání polského filmu Ve jménu o knězi, který se zamiluje do mladíka. "Cítila jsem se hluboce v rozpacích," popsala jeptiška svou reakci. "I proto, že představitelé mé, tedy katolické církve, se k problému šikany těchto menšin nevyjadřují," doplnila.

Gramicková se ve Spojených státech už od sedmdesátých let věnuje gayům, lesbám, bisexuálům a transsexuálům (LGBT), kteří se nechtějí vzdát svého místa v církvi. Příslušnice řeholního řádu Loretánských sester proto stála u zrodu organizace New Ways Ministry, jejímž cílem je vytvoření prostoru pro katolíky z této komunity.

Současný postoj církve k těmto menšinám podle ní jen podporuje šikanu. Připomněla vlnu sebevražd homosexuálů, která se objevila ve Spojených státech před pěti lety. Shromáždění tamních biskupů nevyužilo šanci postavit se jednoznačně proti tehdy velmi sledované šikaně příslušníků LGBT komunity. Místo toho vydalo prohlášení, v němž vyjádřilo podporu tradičnímu manželství. Mnozí katolíci v USA to prý tehdy vnímali jako útok na homosexuální páry.

Biskupové by podle ní měli problém šikany směrem ke členům LGBT menšin reflektovat ve svých kázáních i veřejných vyjádřeních. Určitou naději na změnu vidí v současném papeži Františkovi. Gramicková se o tom přesvědčila osobně, když se s padesátkou členů LGBT komunity a jejich rodinami a přáteli vydala na pouť do Říma. Požádala papeže o audienci a ve Vatikánu pak její skupinu švýcarská garda vytáhla z davu a doprovodila na čestné místo u papeže. "Byla to zpráva o přijetí pro všechny LGBT," poznamenala řeholnice. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)