Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Vídeňský arcibiskup nabídl ubytování pro 1000 migrantů

Ze světa / vlu / ČTK / 2. září 2015 13:24
Vídeňský arcibiskup nabídl ubytování pro 1000 migrantů

Christoph Schönborn
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Vídeň - Církevní zařízení ve vídeňské arcidiecézi uvolní v příštích týdnech ubytovací kapacity až pro 1000 migrantů. O rozhodnutí kardinála Christopha Schönborna dnes informoval deník Die Presse. Rakousko se potýká s nedostatkem kapacit pro ubytování uprchlíků, přeplněný je i největší uprchlický tábor v Traiskirchenu nedaleko Vídně. Se začátkem školního roku se navíc musejí vyklidit i budovy škol, které sloužily jako provizorní noclehárny.

Kardinál Schönborn, který zastává úřad vídeňského arcibiskupa, už vyzval i další rakouské diecéze, tedy církevní správní jednotky, aby uvolnily místa pro přijetí migrantů přicházejících do Rakouska. Přístřeší by tak mohli imigranti nalézt například ve farních budovách či klášterech.

Vídeňská arcidiecéze zahrnuje oblast hlavního města a východní části spolkové země Dolní Rakousy.

Rakouskou vládu Schönborn zároveň vyzval, aby urychlila udělování víz uprchlíkům ze Sýrie. Většina z nich podle něj beztak nakonec azyl dostane. "Proč je pak nechávají projít tou zdlouhavou procedurou?," zeptal se Schönborn.

Rakouská média připomínají, že Schönborn cítí s uprchlíky sounáležitost mimo jiné kvůli vlastnímu osudu. Narodil se totiž v lednu 1945 na zámku Skalka u Litoměřic a záhy musel s celou rodinou opustit Československo na základě takzvaných Benešových dekretů.

Uvolnění kapacit v církevních budovách by mohlo pomoci při hledání náhrady za uzavřené dočasné ubytovny pro imigranty ve školních zařízeních, konstatoval list Die Presse. Před zahájením školního roku, který v části rakouských spolkových zemí začíná první zářijové pondělí a v části druhé, musejí totiž ředitelé vyklidit všechny tělocvičny a internáty. Například spolková země Horní Rakousy ubytovala ve školních budovách celkem 854 žadatelů o azyl, sousední Salcbursko více než 460. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)