Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Bývalí političtí vězňové se setkali na Svatém Hostýně

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 6. září 2015 14:43
Bývalí političtí vězňové se setkali na Svatém Hostýně

Bazilika Nanebevzetí Panny Marie na Svatém Hostýně
Autor: Wikipedia.org / Jitka Erbenová / Creative Commons

Svatý Hostýn (Kroměřížsko) - Bývalí političtí vězňové se dnes sešli na poutním místě Svatý Hostýn na Kroměřížsku. Tradičně si zde při muklovské pouti připomínají mučení i smrt svých přátel v komunistických žalářích. Bývalých politických vězňů dorazilo podle odhadu místopředsedy pořádající Konfederace politických vězňů ČR Františka Šedivého něco přes stovku.

"Ubývá nás doslova každým dnem. Před deseti lety nás tady byly tisíce," řekl dnes ČTK Šedivý. Bazilika však byla zaplněná, na místo přišli i rodinní příslušníci bývalých vězňů, jejich přátelé a další poutníci, nechyběli ani skauti.

Do baziliky zamířil také čtyřiaosmdesátiletý Vladimír Hradec z Mělníka, který byl v 50. letech odsouzen za účast v protikomunistické odbojové skupině bratří Mašínů. "Ze skupiny Mašínů jsem v republice poslední, který je živý. Byl jsem zavřený deset a půl roku, prošel jsem uran i další věznice. Dost těch lidí, co tam byli, tak to nepřežili, já jsem stále tady. Jsem zde asi po desáté, jsem věřící. Věřím, že Pán Bůh mi dal možnost, že jsem socialismus přežil," uvedl Hradec, který je členem mělnické pobočky konfederace. "Je nás tam dvacet, setkáváme se, kde je to možné," podotkl muž, který se Ctiradovi a Josefu Mašínovým staral o zbraně. Nezúčastnil se jejich známého útěku východním Německem, ale Státní bezpečnost ho hned poté i s rodiči a bratrem v listopadu 1953 zatkla. Dostal 22 let vězení.

Lidé myslí tak, jak mysleli i za dávných dob.

Lidé podle něj na hrůzy komunismu zapomínají. "Lidé myslí tak, jak mysleli i za dávných dob. Co nežiji teď okamžitě, na to okamžitě zapomenou, protože je to vlastnost lidského mozku, že to špatné rád a rychle zapomene. Často se mi dostane zpráva, že všechno bylo dobré, všichni jsme se měli dobře," poznamenal Hradec. Pozitivem vězení podle něj bylo, že v něm potkal mnoho velmi vzdělaných a chytrých lidí. 

Jednou z poutníků byla i paní Anna ze Štěpánova u Olomouce. "Jezdíme sem asi 20 let, u nás byl na farnosti pan farář, co byl mukl, bohužel už zemřel. Páter Chromeček, co tady sloužil, byl taky ve Štěpánově, takže nám křtil děti, tak sem vždy jezdíme," řekla ČTK.

Dnešní bohoslužbu vedl opat strahovského kláštera Michael Josef Pojezdný společně s rektorem hostýnské baziliky Jiřím Šolcem. Bývalí vězňové vždy také navštěvují památník třetího odboje. První oficiální muklovská pouť se na Svatém Hostýně uskutečnila 4. září 1993. Mnozí političtí vězňové se však na tomto místě pravidelně scházeli již od roku 1960, kdy tehdejší vláda vyhlásila rozsáhlou amnestii.

V letech 1948 až 1989 bylo z politických důvodů popraveno kolem 240 lidí, uvězněno však bylo celkem přes 200.000 lidí. Hodně lidí však bylo také zastřeleno při útěku přes hranice, další byli umučeni při vyšetřování nebo zemřeli ve věznicích na následky krutého zacházení.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)