Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Začala výstava o českobudějovické katedrále

Kraje: Jihočeský / juml / ČTK / 10. září 2015 19:17
Začala výstava o českobudějovické katedrále

Ilustrační foto: katedrála svatého Mikuláše s Černou věží a kaplí Smrtelných úzkostí Páně v Českých Budějovicích
Autor: Wikipedia.org / Pavel Rychtecký / Creative Commons

České Budějovice - V galerii českobudějovické radnice včera začala výstava, která prezentuje období vzmachu, prosperity, ale i tragédií českobudějovické katedrály sv. Mikuláše. Prezentuje archeologické nálezy, vizualizuje její podoby od 13. století a přibližuje i její méně přístupné a méně známé prostory. Národní památkový ústav výstavu spolu s muzeem a archivem připravil k 750. výročí založení města. Součástí jsou komentované prohlídky katedrály.

"Atraktivní součástí výstavy jsou i autentické archeologické nálezy náboženských předmětů a hrobových výbav z bývalého hřbitova obklopujícího kostel sv. Mikuláše, například růžence, medailony, křížky, čelenky, prsteny a pozůstatky pohřebních oděvů z 16. až 18. století. Vystavena tu je kopie listiny z roku 1297 s první písemnou zmínkou o kostele sv. Mikuláše," řekl ČTK jeden z kurátorů výstavy Martin Gaži.

Českobudějovický kostel sv. Mikuláše je jednou z architektonických dominant, která doprovází dějiny města České Budějovice od jeho založení až po dnešek. Až dosud si podle autorů výstavy nikdo z laické ani odborné veřejnosti nedokázal přesněji představit, jak asi mohl vypadat českobudějovický kostel sv. Mikuláše poté, co byl ve 13. století založen českým králem Přemyslem Otakarem II., ani poté, co byl rozšířen v závěru 14. století a poté velkolepě pozdně goticky přestavěn po roce 1520. Požár v roce 1641 a jeho následná raně barokní přestavba zcela změnila vzhled stavby. Nyní si na výstavě zájemci mohou prohlédnout vizualizaci jednotlivých stavebních fází kostela, které graficky zpracovalo multimediální studio Quin.cz.

Nejen pro dětské návštěvníky je k dispozici trojrozměrný interaktivní model kostela vyrobený z lipového dřeva, díky kterému si mohou návštěvníci tři fáze stavby kostela osahat a sami poskládat.

Na výstavě návštěvníci načerpají poznatky i o běžně nepřístupných či opomenutých částech městského farního kostela, který se v roce 1785 stal katedrálou nově vzniklé českobudějovické diecéze. Týkají se například stříbrného relikviáře svatého patrona města sv. Auraciána, který do Českých Budějovic doputoval až z římských katakomb.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)