Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Po bohoslužbách zazněla v krkonošském kostele píseň o Palachovi. Dobrovolníci pak vyčistili hřbitov

Kultura / mimaki / Vlastní zpráva / 21. září 2015 11:39
Po bohoslužbách zazněla v krkonošském kostele píseň o Palachovi. Dobrovolníci pak vyčistili hřbitov

Básník a zpěvák Bohdan Mikolášek
Autor: SEM Přátelé Herlíkovic / Ivan Klinský

Strážné - Hořejší Herlíkovice (Krkonoše) - První červencovou neděli se v nejvýše položeném evangelickém kostele (780m.n.m.) v krkonošských Herlíkovicích konala výroční česko – německá bohoslužba, tentokrát spojena i s husovským jubilem. Kazatelka Jana Mikolášková připomněla, jak byla ovlivněna osobností mistra Jana Husa v protivenstvích v dobách komunistického režimu, kdy se proti ní postavilo i tehdejší vedení evangelické církve. Nakonec spolu se svým manželem Bohdanem emigrovali do Švýcarska. Koncert Bohdana Mikoláška pak uzavřel  program nedělní pouti. Zazněla známa píseň Ticho o Janu Palachovi, kvůli které byl Mikolášek perzekvován i mnohé písně v němčině nebo alespoň s německým překladem, který přečetla paní Lu Bittner manželka německého rodáka Wilfrieda Bittnera. Ten kvůli vážné nemoci již do Krkonoš nejezdí, ale u vstupu do kostela je umístněna deska, kde vyjadřuje vděčnost za to, že zde byl pokřtěn.

V následujícím týdnu pak účastníci česko - německého pobytu za pomoci skupiny evangelické mládeže z biblického kurzu v Křižilicích vyčistili starý německý hřbitov v obci Strážné. Hřbitov byl zcela zarostlý nálety a též některé náhrobní kameny byly povaleny. Jednalo se o jednorázový projekt u příležitosti výročí konce války a začátku odsunu krkonošských Němců, který byl podpořen i Česko – německým fondem budoucnosti. "Doufáme, že po našem impulsu, bude obec o svůj majetek více dbát", uvedl Jan Kirschner,  předseda pořádajícího spolku SEM Přátelé Herlíkovic.

Po bohoslužbách zazněla v krkonošském kostele píseň o Palachovi. Dobrovolníci pak vyčistili hřbitov

Dobrovolníci při čištění hřbitova
Autor: SEM Přátelé Herlíkovic / Marie Jüptner Medková

O další činnosti spolku a budoucnosti staré krkonošské roubenky

Tento spolek spolupracuje s krajanským sdružením bývalých německých obyvatel v oblasti, evangelickým sborem ve Vrchlabí a rekreačním střediskem ČCE Horský domov, které vzniklo jen několik let po vysídlení Němců v několika budovách v okolí secesního kostela zrušené německé luterské církve. Kromě oslav výročí kostela se také podařilo shromáždit prostředky na opravu oken a barevných vitráží kostela. Spolek též usilují o rekonstrukci architektonicky cenné horské chalupy, kterou nedávno získal do pětiletého pronájmu. Ta byla součástí rekreačního střediska Horský domov na jižním svahu labského údolí za kostelem, ale v současnosti je dlouhodobě uzavřena.

"Rádi bychom, aby objekt kromě ubytování sloužil k zatraktivnění lokality, proto uvažujeme o malé historické expozici. K ochraně krajiny v národním parku patří i péče o lidovou architekturu a paměť místa. V případě poptávky, by zde mohl vzniknout například i diakonický projekt, podobně jako se uvažuje o využití střediska Sola Gratia, které také vlastní evangelická církev. Ten by mohl být financován z programu EU Obnovy a rozvoje kulturního dědictví venkova a mohl by být přínosem i pro středisko Horský domov, které se potýká s nízkou obsazeností", objasňuje plány spolku jeho předseda. "Milá by byla přítomnost uprchlíků, kteří by se nebáli života na horách a možná ještě, na rozdíl od nás, neztratili vztah k půdě.  Místo má dlouhou tradici hospodaření, které sloužilo i jako ochrana pro působení církve za komunismu, již bylo ale dávno zrušeno. Proto jsou to zatím jen předběžné nápady do diskuze s nejasnými obrysy," dodal Kirschner. Přátelé Herlíkovic zatím uvažují o využítí objektu pouze v letní sezoně vzhledem k drsným klimatickým podmínkám i možnostem hospodaření (agroturistika). V zimě pak pro krátkodobé pobyty nenáročných turistů, kteří si dokáží sami topit v kamnech na dřevo. 

Po bohoslužbách zazněla v krkonošském kostele píseň o Palachovi. Dobrovolníci pak vyčistili hřbitov

Tradiční krkonošská chalupa, kterou má spolek v pronájmu
Autor: SEM Přátelé Herlíkovic / Jan Kirschner

Plány na příští rok

Spolek plánuje  mezinárodní pobyt spojený s výročím kostela pořádat znovu na začátku července příštího roku, jehož základ by mohla tvořit i skupina mladých německých dobrovolníků, kteří budou žít celý rok v Čechách. Dále pak spolupořádají tradiční prvomájový úklid v okolí horského střediska Horský domov a mezigenerační brigádu, která by se měla konat od 15. srpna. Na tento pobyt pak poslední prázdninový týden naváže brigáda mládeže, zaměřená zejména na přípravu dřeva pro Horský domov. 

Fotogalerie z výročí kostela a česko -německého pobytu jsou k dispozici zde.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 47)