Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Děti spolu s představiteli církví přestřihli pásku nové školky v Chebu

Kraje: Karlovarský / kir / ČCE / 21. září 2015 15:56
Děti spolu s představiteli církví přestřihli pásku nové školky v Chebu

Slavnosti otevření školky
Autor: www.e-cirkev.cz

Cheb - Přestřižením pásky nůžkami v dětských rukou zároveň s nůžkami představitelů Českobratrské církve evangelické (ČCE) a Luterské zemské církve v Bavorsku byla ve čtvrtek 17. září slavnostně otevřena církevní mateřská škola v Chebu. „Škola bez hranic“ je společným projektem obou církví, provozována je pod křídly Diakonie ČCE.

Slavnostnímu aktu předcházelo shromáždění v evangelickém kostele, kde se sešli zástupci obou církví, města Cheb a partnerského Marktredwitz, Diakonie, investorů, dalších dárců a organizátorů projektu. Zaznělo několik příspěvků a pozdravů. V krátkém zamyšlení si synodní senior Joel Ruml pohrál s pojmem „hranic“. Na jedné straně mizí hranice mezi zeměmi, Čechy a Němci, na druhé straně je nutné při výchově dětí určité hranice vytyčit a dbát na jejich dodržování. Regionální biskupka bavorské církve Dorothea Greinerová vyprávěla dětem biblický příběh a připomněla, že jenom v jejím okrsku, za který zodpovídá, je 240 evangelických církevních zařízení pro děti, ačkoli je zde jen 214 obcí. (Kromě toho existují ještě církevní zařízení, která provozuje katolická církev.) Nadějné však je, že i na české straně vznikla církevní školka, která chce vnášet křesťanské poselství do společnosti. Slovo dostal i senior Západočeského seniorátu, zástupce Regionálního operačního programu, z jehož peněz se projekt z větší části financoval, partneři z německé strany a presbyter místního chebského sboru.

Po přestřižení pásky následovala prohlídka všech prostor školky, která má dvě třídy – každá pro dvacet dětí, sociální a hygienické zázemí. Návštěvníky zaujala výzdoba, výtvarné a bezbariérové architektonické řešení. Školka funguje již od začátku září a obě třídy má naplněné.

Projekt mateřské školy, kterou provozuje Diakonie ČCE, navázal na neúspěšný projekt budování mezinárodního komunitního centra, který se rozjel již v roce 2005. Po zastavení projektu a několikaletém chátrání rozestavěné budovy je velkým úspěchem spuštění jiného projektu ve stejném objektu a dokončení díla. Celkové náklady 16 milionů korun, o něž se podělili kromě Regionálního operačního programu evangelické církve Porýní, Hesensku a Nasavsku, Luterská církev v Bavorsku, T-Mobile, ČCE, Diakonie a další individuální dárci, stojí určitě za to. Mateřská škola Diakonie ČCE v centru Chebu bude sloužit dětem zdravým i dětem s handicapem a za poslání si vytyčuje klidné a pohodové prostředí, umožňující všestranný rozvoj dětí.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 89)