Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež v USA: Uvítání Obamou, ovace v Kongresu, dnes OSN

Ze světa / juml / ČTK/red. / 25. září 2015 7:14
Papež v USA: Uvítání Obamou, ovace v Kongresu, dnes OSN

Ilustrační foto - Uvítání papeže Františka v Bílém domě prezidentem Obamou
Autor: repro video White House

Washington, New York - Deset tisíc nadšených věřících, turistů a zvědavců ve středu v centru Washingtonu vítalo papeže Františka, který přijel do Bílého domu za prezidentem Barackem Obamou. Pontifik dorazil neokázalým automobilem Fiat, který si sám pro cestu po městě vybral. Po setkání s prezidentem papež promluvil na shromáždění amerických biskupů. Poté svatořečil kontroverzního misionáře Junípera Serru, který je považován za jednoho ze zakladatelů dnešní Kalifornie.

Obamovo uvítání

Obama v uvítacím projevu s úsměvem poznamenal, že František je nejen prvním papežem z amerického kontinentu, ale i první hlavou římskokatolické církve, která svou encykliku publikovala na sociálních sítích. Ocenil sociální rozměr papežových aktivit a jeho boj proti chudobě, násilí a znečišťování planety.

"Vaše morální autorita nepramení jen z vašich slov, ale i z vašich činů," řekl prezident papežovi. "Připomínáte nám, že hlavním božím poselstvím je milosrdenství," dodal.

Obama s vděčností připomněl papežův podíl na normalizaci vztahů USA s Kubou, která kubánskému lidu přinesla "naději na lepší život". Lidé jsou skutečně svobodní jen tehdy, když mohou bez zábran praktikovat svou víru, řekl Obama.

Papež zmínil klimatické změny

František za přivítání poděkoval Obamovi anglicky. Přihlásil se k ochraně životního prostředí před následky klimatických změn a k zásadám udržitelného rozvoje. "Problém klimatických změn nelze ponechat budoucím generacím, procházíme kritickým obdobím našich dějin," prohlásil.

Promluva k americkým biskupům

Papež se po ceremoniálu v Bílém době ve svém papamobilu přesunul do washingtonské katedrály svatého Matouše, kde promluvil ke shromáždění amerických biskupů. V projevu proneseném v italštině prohlásil, že zločiny spáchané kněžími na dětech se nesmějí nikdy opakovat. "Vím, jak hluboce vás tyto události v minulých letech poznamenaly, a jsem s vámi ve vašem vznešeném závazku pomoci obětem a zajistit, aby se tyto zločiny nikdy neopakovaly," řekl František biskupům.

Podle amerických federálních úřadů žijí v zemi tisíce obětí stovek církevních hodnostářů, kteří se těžce provinili na dětech. Někteří z místních 288 biskupů a kardinálů přitom údajně nad touto skutečností zavírali oči a kněží kryli. Padlo mnoho žalob a zahájeno bylo mnoho procesů, při kterých oběti žádaly od církve miliony dolarů odškodného.

Z obsáhlého papežova projevu dnes připadla na citlivé téma pedofilních kněží jen malá část, píše agentura AFP, což rodiny postižených dětí zřejmě zklame. V příštích dnech se má ale pontifik setkat ve Filadelfii s katolickými rodinami a při té příležitosti se o osudu znásilňovaných dětí bude možná znovu hovořit.

Ve středu večer papež prohlásil za svatého misionáře Junípera Serru, který v 18. století zakládal misie, kolem nichž vyrostla dnešní Kalifornie. Vůbec první kanonizace, která proběhla na půdě Spojených států, vyvolala kritickou odezvu zvláště u domorodých obyvatel Ameriky, kteří Serru viní z krutého zacházení s jejich předky, jež údajně vedlo až k násilným úmrtím. Serru blahořečil v roce 1988 papež Jan Pavel II.

Kongres: Varování před náboženským extrémismem

Je nutné být obezřetný vůči všem druhům fundamentalismu, boj proti náboženskému extremismu ale nesmí probíhat na úkor svobody. Ve svém čtvrtečním proslovu k poslancům amerického Kongresu to uvedl papež František. Věnoval se rovněž tématu sociální spravedlnosti, odsoudil nevraživost vůči přistěhovalcům a vyzval ke zrušení trestu smrti.

Proti "klamům nebo ideologickému extremismu" není podle papeže imunní žádné náboženství. Zvláštní obavy v tomto ohledu František vyjádřil o osud křesťanů na Blízkém východě, které na území Sýrie a Iráku pronásledují radikálové z organizace Islámský stát (IS). Varoval ale zároveň, že boj proti extremismu nesmí být na úkor svobody.

"Politická společnost přetrvá, usiluje-li o uspokojení společných potřeb podporou rozvoje všech svých členů, zvláště zranitelných a ohrožených," uvedl rovněž papež ve své řeči, která trvala téměř hodinu a kterou zakončil zvoláním "God Save America" (Bůh ochraňuj Ameriku).

František se vyjádřil rovněž k aktuální uprchlické krizi, která podle něj znamená bezprecedentní výzvu. Papež vyzval členy Kongresu, aby odmítli "nepřátelský způsob uvažování" o přistěhovalectví a uznávali lidi, kteří se chtějí přestěhovat do Spojených států, jako lidi, kteří chtějí zlepšit život svých rodin.

František ve své řeči vyzdvihl mimo jiné osobnost černošského amerického kazatele Martina Luthera Kinga, jehož sen o rovnosti občanských a politických práv u bělochů a černochů je prý stále inspirativní.

"Jsem rád, že Amerika je nadále pro mnohé zemí snů. Snů, které vybízejí k činům, účasti a angažovanosti," prohlásil.

Utváření národa nás vybízí k uznání toho, že musíme trvale soucítit s jinými a přitom odmítat nepřátelský způsob uvažování, prohlásil 78letý papež původem z Argentiny. Tato slova přitom pronesl na horké půdě, protože Kongres je rozpolcený v přístupu k imigrační politice.

Další citlivé téma předestřel, když vyzval k celosvětovému zrušení trestu smrti. Spojené státy přitom patří mezi země, v nichž se za těžké zločiny stále popravuje a také v Kongresu má zachování trestu smrti stále výrazně většinovou podporu.

Zlaté pravidlo "co chcete, aby ostatní dělali vám, dělejte vy jiným" nám připomíná odpovědnost za ochranu "lidského života v každé fázi jeho vývoje", připomněl dále papež.

František se kontroverzním tématům nevyhýbal ani v jiných pasážích svého historického projevu. Ve zjevné narážce na sňatky homosexuálů, které byly v USA nedávno celostátně legalizovány, se vyjádřil k významu rodiny. Ta je podle něj nyní "ohrožena jako možná ještě nikdy".

Dále vyzval k ukončení obchodu se zbraněmi a to v zemi, která je jejich největším světovým exportérem. Tázal se, proč jsou zbraně prodávány lidem, kteří chtějí jen působit utrpení nevinným.

"Bohužel odpověď je, jak všichni víme, kvůli penězům, penězům, které jsou promáčené krví, často krví nevinných". František zpochybnil, zda se výrobci zbraní mohou nazývat křesťany. Zároveň ale připustil, že je legitimní použít zbraně proti "nespravedlivé agresi, například proti útokům islamistů v Sýrii a Iráku.

Papež se dotkl i ochrany životního prostředí a sociálního rozměru hospodářského rozvoje. Vyzval k zesílení úsilí o odvrácení ničení životního prostředí lidskou činností a zdůraznil své přesvědčení, že USA v tom mohou sehrát důležitou roli. "Nyní je čas na odvážné činy a strategie," řekl.

Papež František je první hlavou římskokatolické církve, která před poslanci amerického Kongresu promluvila. Oficiálně nicméně hovořil z pozice nejvyššího představitele vatikánského státu. Svůj projev pronesl v angličtině.

Při příchodu se Františkovi dostalo nadšeného potlesku a aplausem byl často přerušován i jeho proslov. Zvláštní význam měl papežův projev především pro členy parlamentu katolického vyznání, k nimž patří mimo jiné šéf Sněmovny reprezentantů John Boehner nebo vůdkyně demokratické menšiny Nancy Pelosiová. Katolíkem je i viceprezident Joe Biden. Sám prezident Barack Obama se hlásí k protestantství.

Na velké obrazovce před budovou Kongresu sledovalo papežův projev více než 50.000 šťastlivců s pozvánkami. Po projevu je papež pozdravil z balkonu budovy Kongresu a pozdravil je ve španělštině.

František pak ještě zavítal do washingtonské farnosti svatého Patrika a setkal se s tamními bezdomovci a chudými rodinami.

Po New Yorku malým fiatem

Papež František ve čtvrtek po náročném washingtonském programu dorazil do New Yorku. Po přistání na Kennedyho letišti přesedl do vrtulníku, který ho převezl na Manhattan. Tam pontifik v katedrále svatého Patrika sloužil večerní mši spolu s newyorským arcibiskupem Timothym Dolanem.

Na Manhattanu ale papež nejprve přesedl do svého malého automobilu Fiat 500 a obklopen černými SUV newyorské policie se vydal na cestu městem. Jeho malý fiat kontrastoval s obřími, majáky vybavenými terénním vozy bezpečnostních agentů.

Papež je znám zálibou ve skromnějších automobilech, ve Vatikánu rád usedá do fordu Focus, při návštěvě Jižní Koreje na něj čekala nevelká Kia.

Na Páté avenue přesedla hlava římskokatolické církve do papamobilu, který je z bočních stran otevřený. Cestou do katedrály ho zdravily tisíce lidí, kteří skandovali jeho jméno a mávali žlutobílými papežskými prapory.

Papež František dnes promluví před Valným shromážděním OSN  

Papež František dnes promluví před Valným shromážděním OSN a setká se s generálním tajemníkem OSN Pan Ki-munem

Ve čtvrtek František jako vůbec první papež promluvil v americkém Kongresu a ve svém proslovu se dotkl otázek, jako jsou boj proti extremismu, migrace nebo ochrana životního prostředí. Dá se očekávat, že přinejmenším o některých z těchto témat bude hovořit i dnes.

Ve Valném shromáždění OSN dosud vystoupili tři papežové. Prvním byl v roce 1965 Pavel VI., papež Jan Pavel II. zde promluvil dokonce dvakrát, v letech 1979 a 1995. Papež Benedikt XVI. pak do newyorského sídla OSN zavítal v roce 2008.

Papež František se dnes v New Yorku zúčastní také ekumenického setkání u Ground Zero, navštíví školu v Harlemu, setká se s rodinami přistěhovalců a večer bude sloužit mši v Madison Square Garden.

V sobotu František odcestuje do Filadelfie, kde se zúčastní světového setkání rodin. To bylo původně hlavním cílem jeho americké cesty

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
28%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 39)