Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Pronásledováná úřednice odmítající homosexuální sňatky se prý sešla s papežem

Ze světa / juml / ČTK/red. / 1. října 2015 8:56
Pronásledováná úřednice odmítající homosexuální sňatky se prý sešla s papežem

Vězeňské foto Kim Davisové
Autor: Wikipedia.org

Washington/Vatikán - Americká úřednice, která odmítla vydávat oddací listy homosexuálním párům, se prý minulý týden tajně setkala s papežem Františkem, který její postoj podpořil. Podle agentury Reuters to řekl její advokát s tím, že setkání se uskutečnilo během papežovy návštěvy Washingtonu. Mluvčí Vatikánu odmítl informaci podrobněji komentovat.

Volená úřednice Kim Davisová ze státu Kentucky strávila začátkem září pět dní v cele kvůli tomu, že odmítla páru gayů vydat osvědčení o sňatku. Proceduru, kterou jí po předchozí civilní žalobě nařídil vykonat soud, odmítla proto, že podle ní byla v rozporu s "božím zákonem". Případ vyvolal ve Spojených státech velkou pozornost a stovky stoupenců Davisové oslavovaly její propuštění z věznice, po němž přislíbila, že nebude vydávání oddacích listů úřadem okresu Rowan bránit.

Podle jejího advokáta Mata Stavera minulý týden konzervativní protestantku podpořila hlava katolické církve. František jí prý poděkoval za odvahu.

Setkání bylo podle Stavera tajné, aby nebránilo papeži v šíření jiných poselství, s nimiž do USA přijel. "Nechtěli jsme, aby papežovu návštěvu zastínila Kim Davisová," řekl Staver televizi CBS.

Papež se podle amerických médií ve Spojených státech postavil například na stranu církevních spolků bojujících proti potratům. Po návratu do Vatikánu řekl novinářům, že i vládní úředníci mají "lidské právo" odmítnout plnění povinnosti, pokud se příčí jejich svědomí. "Mohu říci, že výhrada svědomí je právo, které vstupuje do každého lidského práva. Je to právo a pokud se někomu nepovolí, aby uplatnil výhradu svědomí, popírá se dané právo. Výhrada svědomí musí vstoupit do každé soudní struktury, protože je právem, lidským právem. Je třeba skoncovat s právní selekcí – toto právo je kvalitní, jiné nikoli…Je to lidské právo!," řekl papež při zpáteční cestě na novinářský dotaz, a dodal: "Pokud je vládní úředník lidská bytost, má toto právo. Je to lidské právo.“ (překlad česká sekce Radia Vatikán)

Davisová se v létě sama obrátila na justici, když Nejvyšší soud Spojených států v červnu povolil sňatky homosexuálních párů v celé zemi. Její argumenty, že Bůh stanovil jako jediné možné manželství svazek muže a ženy, ale tehdy soud neuznal a nařídil Davisové oddací listy gayům a lesbičkám vydávat.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 91)