Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Do rekonstruovaného kostela sv. Jakuba v Brně se vrátí farníci

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 8. října 2015 5:02
Do rekonstruovaného kostela sv. Jakuba v Brně se vrátí farníci

Chrám sv. Jakuba Staršího v Brně
Autor: Wikipedia.org / Gothic2 / Creative Commons

Brno - Do rekonstruovaného kostela svatého Jakuba v centru Brna se v sobotu vrátí věřící. V 16:00 začne slavnostní mše za účasti biskupa Vojtěcha Cikrleho. Stav chrámu již umožňuje obnovit běžný režim mší, v mezičasech ale kostel zůstane uzavřený. Zbývá opravit boční oltáře a dokončit restaurátorské práce na výzdobě. Oprava za 36 milionů korun skončí v dubnu 2016.

"Z pohledu duchovního je obnovení bohoslužby v kostele vždy zásadní událost," řekl dnes novinářům farář Václav Slouk. Dosud se museli farníci účastnit mší v jiných chrámech. U svatého Jakuba lze také od příštího týdne po domluvě konat křty, pohřební obřady i svatby.

 K rekonstrukci se farnost rozhodla hlavně kvůli elektroinstalaci. Zároveň se stavbaři zaměřili na některé letité statické potíže. Chrám také získal novou bílou výmalbu a restaurátoři si vzali do péče oltář, sochy i obrazy.

Nejvzácnějším dílem je řezba Ukřižovaného z konce 13. století, po Tuřanské madoně druhá nejstarší plastika v Brně. Dřevo pokrývá šest až osm vrstev nátěrů, restaurátoři se rozhodli odhalit jednu ze středověkých úrovní. Práce zatím neskončily a boční kaple, kde Ukřižovaného nově umístí, je zatím prázdná. "Bude to pro návštěvníky kostela velký zážitek, protože ta socha bude vypadat úplně jinak," řekl ČTK historik umění Martin Číhalík.

Zajímavým objevem je náhrobní kámen dítěte s motivem anděla vyfukujícího mýdlové bubliny. Motiv symbolizuje pomíjivost života. Originál po rekonstrukci znovu zakryjí chrámové lavice, v kostele ale vystaví odlitek. Nyní řemeslníci pracují na mramorových bočních oltářích. "Ve chvíli, kdy bude dokončena kamenná část, tak je to připraveno na osazení zlacených hlavic, patek, soch a obrazů, které se postupně restaurují," uvedl Číhalík.

Chrám svatého Jakuba je impozantní stavba dlouhá 54 metrů. Věž dosahuje výšky přibližně 94 metrů. Kostel má složitou a dosud ne zcela jasnou stavební historii. Jeho současná podoba se rodila v 16. století, kdy patronát převzalo od oslavanského kláštera cisterciaček město Brno.

Peníze na opravu získala farnost získala z takzvaných norských fondů, část ale musí financovat sama. Sbírka mezi farníky a dalšími dárci zatím vynesla asi dva miliony korun, zbývá shromáždit dalších pět. Jinak si farnost musí pomoci dotací nebo úvěrem.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 74)