Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Lesy ČR odmítají vydat církvím 30 tisíc hektarů lesní půdy

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 12. října 2015 21:26
Lesy ČR odmítají vydat církvím 30 tisíc hektarů lesní půdy

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Hradec Králové - Státní podnik Lesy České republiky (LČR) odmítá v rámci církevních restitucí vydat přibližně 30.000 hektarů lesů, což je asi pětina ze všech 150.000 hektarů lesů, o něž církve požádaly. Podnik očekává, že o vydání sporných lesů se povedou soudní spory, některé případy již soudy řeší. Novinářům to dnes řekl generální ředitel Lesů ČR Daniel Szórád.

Holub: Církev rozhodnutí respektuje, ale má jiný právní názor

Česká biskupská konference podle generálního sekretáře Tomáše Holuba rozhodnutí Lesů ČR respektuje, na druhou stranu je podle ní legitimní, že se církevní subjekty, kterých se odmítnutí lesů týká a které mají na celou věc jiný právní názor, obrátí se svými nároky na soud. "Soudní řízení ale v konečném důsledku neprospěje ani jedné ze stran, neboť průtahy oddalují možnosti hospodařit a využívat výnosy, s nimiž se počítá v hospodářských plánech," sdělil dnes ČTK Holub.

Největší část lesů, které LČR odmítly vydat, si nárokuje Česká provincie řádu bratří domu Panny Marie v Jeruzalémě, známá jako Řád německých rytířů. Mezi odmítnuté církve s velkými restitučními nároky dále patří Benediktinské opatství v Broumově, Cisterciácké opatství v Oseku a Kanonie premonstrátů Teplá.

V rámci církevních restitucí se Lesy ČR nyní účastní 42 soudních sporů. Ve 22 z nich podnik žaluje zástupce církví, u dalších 20 sporů jsou Lesy ČR na straně žalované. "Jedná se často o formální chyby v rozhodnutí o vydání pozemků či staveb, nebo máme díky dokumentům pochybnosti o oprávněném nároku zástupců církví na požadovaný majetek," uvedl Szórád.

Podnik zatím uzavřel dohody s církvemi o vydání 74.347 hektarů, dalších 17.501 hektarů lesů církvím přiřkl ve správním řízení Státní pozemkový úřad.

"U dalších asi 30.000 hektarů se předpokládají kladná rozhodnutí o vydání," řekl Szórád. Největší vznesené nároky z tohoto objemu mají Cisterciácké opatství Vyšší Brod, Řád maltézských rytířů a vydán by měl být i rozsáhlý majetek po vratislavském arcibiskupství, který žádají arcibiskupství olomoucké a biskupství ostravsko-opavské.

U vyšebrodských cisterciáků, maltézských rytířů i vratislavského panství Lesy ČR původně majetky odmítly vydat, ale Státní pozemkový úřad (SPÚ) ve správním řízení rozhodl opačně. "Nechali jsme si ve všech případech vypracovat rešerši a ve všech případech jsme se rozhodli, že nemá smysl podstupovat soudní spor," uvedl Szórád s tím, že v rozhodnutí SPÚ byly pochybnosti Lesů ČR vysvětleny a vyvráceny.

Lesy ČR v rámci církevních restitucí evidují celkem 2250 výzev k vydání majetku. Zástupci církví a náboženských společností v nich požádali o vydání 48.943 pozemků a 1392 staveb. Požadovaných asi 150.000 hektarů představuje kolem 12 procent z rozlohy Lesů ČR 1,3 milionu hektarů.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)