Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Myslivci se sejdou na Svatém Hostýně při svatohubertské pouti

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 13. října 2015 14:05
Myslivci se sejdou na Svatém Hostýně při svatohubertské pouti

Bazilika Nanebevzetí Panny Marie na Svatém Hostýně
Autor: Wikipedia.org / Jitka Erbenová / Creative Commons

Svatý Hostýn - Myslivci a lesníci zamíří v sobotu po roční přestávce na Svatý Hostýn na Kroměřížsku, aby se zúčastnili oblíbené svatohubertské pouti. Na tomto mariánském poutním místě se uskuteční už posedmnácté. Myslivecká pouť patří na Hostýně tradičně k nejnavštěvovanějším. Kromě duchovního rozměru je i přehlídkou a oslavou myslivosti. Patron lovců svatý Hubert má svátek 3. listopadu.

Svatohubertskou pouť zahájí v 09:15 vystoupení trubačů OMS Přerov a jejich hostů, kteří předvedou loveckou hudbu a signály. Poté se průvod účastníků přesune k obrázku svatého Huberta. Myslivci patrona poprosí o přízeň při svých aktivitách a poděkují mu za uplynulý lovecký rok. K obrázku vždy pokládají Hubertův symbol, hlavu jelena. V 10:15 bude následovat mše za zemřelé i žijící myslivce.

Připraven je také bohatý doprovodný program, jehož součástí budou ukázky výcviku pernatých dravců, ukázky vábení zvěře, koncert duchovní hudby, ukázky lovecké lukostřelby či výstava obrazů. Zájemci si také budou moci zakoupit různé myslivecké potřeby.

Svatý Hubert žil ve druhé polovině sedmého století. Pocházel ze vznešené rodiny a rád se věnoval lovu a jiným světským radovánkám. Legenda vypráví, že se mu při lovu na Zelený čtvrtek zjevil jelen, kterému zářil mezi parohy zlatý kříž. Tato příhoda na něho měla údajně velmi silný vliv, a tak po smrti své ženy odešel do kláštera a po zbytek svého života šířil křesťanství.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 75)