Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Křesťansko-sociální platforma ČSSD vyjádřila znepokojeni nad způsoby zacházení s uprchlíky v ČR

Domácí zpravodajství / kir / Deník Referendum.cz / 14. října 2015 12:25
Křesťansko-sociální platforma ČSSD vyjádřila znepokojeni nad způsoby zacházení s uprchlíky v ČR


Autor: úřad Veřejného ochránce práv

Praha - Křesťansko-sociální platforma ČSSD vydala prohlášení k zacházení s uprchlíky v České republice, ve kterém vyjadřuje znepokojeni nad informacemi o způsobu, jakým Česká republika zachází s lidmi, kteří do Evropy prchají a žádají zde o azyl. Prohlášení přinášíme v plném znění, jak ho uveřejnil Deník Referendum (na webu ČSSD ani v tiskových zprávách strany text publikován nebyl):

Jsme znepokojeni informacemi o způsobu, jakým Česká republika zachází s lidmi, kteří do Evropy prchají a žádají zde o azyl. Mnoho těchto lidí je uvězňováno v detenčních táborech za účelem jejich předání do Maďarska, ačkoli Maďarsko nyní migranty nepřijímá, čímž tato detence ztrácí svůj deklarovaný smysl. Navíc, v českém zákoně chybí zmocnění pro toto věznění a většina soudů konstatovala, že toto věznění je nelegální z formálních důvodů.

Právně sporné je i to, že stát pobyt v detenčních táborech ještě migrantům účtuje (částkou 242 korun za den), čímž je tak obírá o zbytky peněz, které jim po platbám pašerákům zůstaly. Podmínky v detenčních táborech (zejména v Bělé-Jezové) jsou navíc velmi špatné. Zprávy očitých svědků mluví o rozdělování rodin, nedostatku léků, obírání uprchlíků o peníze a cennosti, absenci přístupu na toaletu. Kapacity zařízení jsou výrazně překročeny, zaměstnanci přetíženi, absentuje psychologická pomoc.

Považujeme za nezbytné, aby ČSSD, jako strana zodpovědná za řízení ministerstva vnitra, zjednala v této věci urychleně nápravu, a to zejména okamžité ukončení současné praxe uvězňování všech migrantů, kteří mají v souladu s takzvanými dublinskými pravidly odcestovat do jiného státu, a propuštění všech těchto cizinců, kteří jsou nyní v detenčních táborech.

Současně chceme vyjádřit, že touto svou výzvou nezaujímáme žádný postoj ohledně citlivé otázky reformy současných dublinských pravidel, v jejímž rámci byla Česká republika nedávno ostatními členskými státy EU přehlasována. Otevřená debata o tom, zda a v jaké podobě mají být přijaty a trvale uplatňovány povinné kvóty na rozdělování uprchlíků, je zcela legitimní. Stejně tak ohled na případná bezpečnostní rizika.

Něco jiného však je nehumánní přístup k lidem, kteří přes naši zemi přecházejí, přičemž nelze zcela odbýt názory, že část utrpení obyvatel Sýrie, Iráku, Afghánistánu či dalších zdrojových zemí současné imigrace zavinili i spojenci České republiky, a že na nich tedy i Česká republika nese jistý podíl viny. Ponižující zacházení s uprchlíky, včetně dětí, nelze ničím ospravedlnit.

Domníváme se, že přístup České republiky k uprchlíkům, migrantům a cizincům obecně je již delší dobu příliš represivní. To je v rozporu jak s hodnotami, které sociální demokracie dlouhodobě zastává, tak i s českým zájmem. Nabídnout nový domov lidem, kteří by mnohdy znamenali obohacení pro řadu sfér naší společnosti, není správné jen z humanitárního hlediska, ale i z hlediska ryze pragmatického. Apelujeme na vedení ČSSD, aby se zasadilo za změnu přístupu České republiky k této velmi zásadní otázce dneška.

Za Křesťansko-sociální platformu ČSSD

František Bublan
Jan Bezdíček
Jan Černý
Pavel Čižinský
Jan Dočkal
Karel Floss
Irena Flossová
Markéta Hrbková
Martin Chadima
Šimon Krmenčík
Filip Outrata
Ludmila Pachtová
Tomáš Samek
Ivan Štampach

 

Další fotografie úřadu Veřejného ochránce práv a tisková zpráva ombudsmanky k situaci v zařízení Bělá-Jezová

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
27%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 40)