Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Olomouc chystá velkolepou svatohubertskou mši včetně průvodů

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 29. října 2015 10:24
Olomouc chystá velkolepou svatohubertskou mši včetně průvodů

Katedrála sv. Václava v Olomouci
Autor: Wikipedia.org / xkomczax / Creative Commons

Olomouc - Kostýmovaný průvod, historické kočáry či ukázky mysliveckých dovedností doprovodí svatohubertskou mši, kterou bude v sobotu v Olomouci sloužit arcibiskup Jan Graubner. Oslavy budou moci lidé sledovat v ulicích města, na náměstí i v katedrále svatého Václava. Návštěvníci se mohou těšit také na přehlídku cvičených sokolů, o hudební zážitek se postarají myslivečtí trubači. Oslavy tohoto druhu se uskuteční v Olomouci vůbec poprvé.

Program začne již v sobotu ráno, kdy vyrazí průvod v kostýmech s historickými kočáry z Biskupského náměstí ke katedrále svatého Václava, kde je připravena mše. Po bohoslužbě se vydá další průvod od katedrály na Dolní náměstí po trase Dómská, Wurmova, Biskupské náměstí, přes náměstí Republiky Denisovou a Univerzitní ulicí přes Žerotínovo náměstí a ulicí Panskou. Na náměstí pak po poledni zahájí další několikahodinový program trubači. "Diváci zde uvidí kynologickou přehlídku cvičených plemen, přehlídku práce sokolníků, ukázky vábení zvěře, povely v podání trubačů a další zajímavosti ze světa myslivosti," uvedl jeden z organizátorů Marek Spáčil.

Oslavy tradic myslivosti jsou spjaty především se sídlem hraběte Františka Antonína Šporka na zámku Kuks, letos poprvé tyto oslavy zažije Olomouc. "Myslivost má v našich zemích opravdu velkou tradici a věnují se jí tisíce nadšenců. Myslím, že můžeme být pyšní na to, že právě Olomouc bude letos hostit svatohubertské oslavy tradic myslivosti," uvedl náměstek primátora Pavel Urbášek.

Patron lovců svatý Hubert má svátek 3. listopadu. Žil ve druhé polovině sedmého století. Pocházel ze vznešené rodiny a rád se věnoval lovu a jiným světským radovánkám. Legenda vypráví, že se mu při lovu na Zelený čtvrtek zjevil jelen, kterému zářil mezi parohy zlatý kříž. Tato příhoda na něho měla údajně velmi silný vliv, a tak po smrti své ženy odešel do kláštera a po zbytek svého života šířil křesťanství.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 78)