Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Evangelíci si připomněli Den reformace

Ze světa / kir / Vlastní zpráva / 2. listopadu 2015 12:26
Evangelíci si připomněli Den reformace

Martin Luther na obraze Lucase Cranacha st. z roku 1529
Autor: Wikipedia.org / Carol Gerten-Jackson / Creative Commons

Německo - Evangelické církve si v sobotu 31. října připomněly Den reformace, který připomíná výročí počátku německé reformace. V některých spolkových zemích Německa (např. v sousedním Sasku) je to státem uznaný svátek. Tento den předchází dalším svátkům, které připadající na počátek listopadu: svátek Všech svatých a Památka všech věrných zemřelých (lidově dušičky). Tyto svátky spíše vycházejí z katolické tradice, ale úcta ke svědkům víry a k památce zemřelých je blízká i věřícím jiných tradic.

Den reformace připadá na den, kdy teolog Martin Luther dal vyvěsit roku 1517 na dveře zámeckého kostela ve Wittenbergu svých 95 tezí otevřeně vystupujících proti tehdejšímu papežskému učení o odpustcích. Takzvané plnomocné odpustky "přivlastnitelné pouze duším v očistci" mohou katoličtí věřící za určitých podmínek získat i nyní. Teologové připouštějí, že toto katolické učení týkající se očistce a možnosti konat za zesnulé jistý druh pokání a smíření rozděluje různé křesťanské tradice. Martin Luther byl nejen teolog, kazatel, farář, reformátor, ale také spisovatel, překladatel Bible do němčiny a zakladatel německého spisovného jazyka. Jeho překlad umožnil číst Bibli nejen kněžím, ale i laikům bez teologického vzdělání, což mělo vělký náboženský, kulturní a společenský význam.  

Na rok 2017 se připravují oslavy pětistého výročí reformace nejen v Německu, ale i v Čechách. V rámci projektu Naše reformace byl spuštěn web http://www.nase-reformace.cz, kde jsou prezentovaná temata související s některým z výročí, která případají na roky 2013 – 2018.

              

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)