Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Na zdech německých kostelů se objevují nápisy "Byl tu Luther"

Ze světa / juml / ČTK / 2. listopadu 2015 19:43
Na zdech německých kostelů se objevují nápisy

Martin Luther
Autor: Wikipedia.org / H.F. Helmolt / Creative Commons

Berlin - Na zdech německých kostelů a dalších budov se objevují nápisy "Byl tu Luther". V tomto případě to ale není práce vandalů, ale jedna z prvních oficiálních připomínek nadcházejícího pětistého výročí začátku náboženské reformace v Německu. Nápisy mají přiblížit méně známá místa působení církevního reformátora Martina Luthera.

Kromě nápisů zdobí stěny budov také Lutherova podobizna a QR kód. Uživatelé chytrých telefonů ho mohou načíst a získat tak podrobné informace o tom, jak je dané místo spojené s církevním reformátorem. Kromě textových informací jsou dostupné i multimediální prezentace a odkazy na další zdroje informací.

S Lutherem jsou spojena především města Eisleben a Wittenberg. V Eislebenu se v roce 1483 narodil a v roce 1546 tam zemřel, ve Wittenbergu 38 let působil jako kazatel a také tam v roce 1517 přibil na bránu kostela 95 tezí, které se staly základem pro reformační hnutí. Současná akce ale má připomenout i další oblasti spojené s Lutherovým životem.

"Celé Sasko-Anhaltsko je země spojená s Lutherem," řekl při zahájení akce zemský premiér Saska-Anhaltska Reiner Haseloff. "Chceme, aby tato akce zvýšila zájem turistů i o méně známá místa, která Luther navštívil," dodal.

Nápisy "Byl tu Luther" se postupně objeví na 60 budovách v 33 německých městech. Mají zdobit kostely, v nichž Luther kázal, a katedrály, v nichž uvedl do úřadu první evangelické biskupy. Kromě církevní historie ale akce připomíná i obyčejné měšťanské domy, v nichž Luther přespával na svých cestách, nebo zámky, kam přijížděl na pozvání šlechty. Připomínka působení církevního reformátora se ale nevyhýbá také kontroverzní části jeho nauky, když některé nápisy budou i na místech, kde Luther vedl nenávistné proslovy proti židům.

Luther, který jako svého přímého předchůdce uznával mimo jiné Jana Husa, se dostal do sporu s církví především tím, že kritizoval tehdy rozšířenou praxi prodeje odpustků. Hlásal také zkaženost církve a zpochybnil papežovu neomylnost. Když neodvolal své učení, byl z církve exkomunikován a jeho spisy byly zakázány. Jeho myšlenky ale získaly příznivce mezi německými šlechtici a vedly k rozštěpení západních křesťanů na katolíky a protestanty.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 78)