Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Mše připomene 1090. výročí přenesení ostatků sv. Ludmily

Kraje: Praha / juml / ČTK / 10. listopadu 2015 9:29
Mše připomene 1090. výročí přenesení ostatků sv. Ludmily

Soška svaté Ludmily na jejím relikviáři v Anežském klášteře, 14. století
Autor: Wikipedia.org / Wikimedia Commons

Praha - Památku sv. Ludmily, první české světice, si dnes lidé připomenou mší při příležitosti 1090. výročí přenesení Ludmiliných ostatků z Tetína na Pražský hrad. Mše se koná v jednom z nejstarších kostelů v Česku - bazilice sv. Jiří v areálu Hradu. Bazilika byla založena roku 920, ještě před Ludmilinou smrtí, a ostatky světice byly právě do tohoto chrámu v roce 925 přepraveny.

Ludmila žila na přelomu 9. a 10. století. Byla manželkou přemyslovského knížete Bořivoje, který přijal křest z rukou svatého Metoděje. Sama Ludmila se stala horlivou stoupenkyní víry, kterou napomáhala dále šířit. Proslula vlídností a spravedlností, pomáhala chudým.

Někdy kolem roku 889 Ludmila ovdověla a přežila i své dva syny Spytihněva a Vratislava, kteří postupně v Čechách vládli. Osudným se jí podle legendy stal spor s vdovou po Vratislavovi, Drahomírou ze Stodor, které se nelíbilo, že velmožové svěřili výchovu Vratislavových potomků Ludmile. Drahomíra, která za nedospělého syna Václava vládla jako regentka, si patrně najala vrahy, kteří Ludmilu na přemyslovském hradišti Tetíně uškrtili. Stalo se tak údajně v noci z 15. na 16. září 921.

Ludmila byla pohřbena na Tetíně a u jejího hrobu se údajně staly zázraky. Vnuk Václav, pozdější světec, kterého vychovávala, nechal její ostatky přenést do Prahy (asi v roce 925), kde byly za účasti řezenského biskupa Michala uloženy do chrámu sv. Jiří na Hradčanech. Od té doby byla řazena mezi svaté, oficiálně pak její svatost potvrdil v Praze papežský legát kardinál Quido di Castello patrně v roce 1143. Svatá Ludmila je patronkou Čech, babiček, matek a křesťanských vychovatelů.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)