Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Vatikán zahájil vyšetřování novinářů kvůli úniku materiálů

Ze světa / juml / ČTK / 12. listopadu 2015 8:49
Vatikán zahájil vyšetřování novinářů kvůli úniku materiálů

Apoštolský palác ve Vatikánu, sídlo IOR (vatikánské banky)
Autor: Wikipedia.org / Monchelsea / Wikimedia Commons

Vatikán - Vatikán dnes zahájil v rámci vyšetřování úniku materiálů poukazujících na údajnou zpronevěru církevních fondů pro chudé a nemocné vyšetřovat i dva italské novináře, kteří na nesrovnalosti upozornili. Informovala o tom agentura AP. Gianluigi Nuzzi a Emiliano Fittipaldi ve svých knihách napsali, že papežská kurie pro potřeby svých členů zpronevěřila kolem 400 milionů eur (10,8 miliardy Kč).

Nuzziho kniha Avarizia (Chamtivost) a Fittipaldiho Via Crucis (Křížová cesta) čerpaly informace o finančních machinacích ve vedení církevního státu z dokumentů získaných z počítače hlavního auditora, který měl dohlížet na transparentnost hospodaření Vatikánu.

Prokuratura už v této souvislosti minulý týden obvinila dva členy zvláštní papežské reformní komise, španělského duchovního Lucia Ángela Valleja Baldaa a laickou členku komise Francescu Chaouquiovou, kteří se do počítače údajně nabourali a dokumenty předali novinářům. Nyní začal Vatikán vyšetřovat i dva italské novináře, potvrdil dnes mluvčí Svatého stolce Federico Lombardi.

Papežskou komisi COSEA jmenoval papež František krátce po svém nástupu do úřadu v roce 2013. Dohlížet má na administrativní reorganizaci vatikánského aparátu.

Nuzzi se podle agentury AP nyní nachází v Německu a o vyšetřování své osoby zatím žádné informace nemá. Fittipaldi dnes uvedl pouze, že je to cena, kterou musí platit za to, že dělá svou práci.

Podobný případ s únikem důvěrných interních dokumentů Vatikán už jednou řešil. Kvůli aféře z roku 2012 známé pod jménem Vatileaks byl nakonec odsouzen komorník tehdejšího papeže Benedikta XVI. Paolo Gabriele.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 74)