Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Duka: Je třeba pomáhat potřebným, ale také chránit své nejbližší

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 15. listopadu 2015 19:50
Duka: Je třeba pomáhat potřebným, ale také chránit své nejbližší

Pražský arcibiskup Dominik Duka
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Vlčnov (Uherskohradišťsko) - Předseda České biskupské konference Dominik Duka si myslí, že Evropané "určitým způsobem" ztrácejí identitu a někdy si neuvědomují okolní nebezpečí. V souvislosti a událostmi, jako byl páteční teroristický útok v Paříži a již řadu měsíců trvající migrační vlna zejména z muslimských zemí, Duka ČTK řekl, že je třeba pomáhat potřebným, ale také chránit své nejbližší.

"Nežijeme ve snadné době. Je zapotřebí mít druhé lidi rád, pomáhat těm, kteří si pomoc zasluhují, ale také nezapomenout na nebezpečí a na to, že musíme chránit i naše nejbližší," řekl Duka ve Vlčnově na Slovácku.

Byl tam na mši konané na památku vlčnovského rodáka, nacisty umučeného dominikána Patrika Kužely. Duka při ní vzpomenul právě i na oběti pátečního teroristického útoku islamistů v Paříži, který si vyžádal 129 životů.

Kardinál Duka dodal, že zpravodajské služby už před několika lety upozorňovaly na nebezpečí, které bude souviset i s exodem uprchlíků. "Když mnozí z nás jsme říkali: 'Pozor, skutečně se musí přistupovat zodpovědně', tak jsme byli považováni za ustrašence a nevím, za sobce. Nyní vidíme, že právě i tyto útoky, ke kterým došlo v Paříži, jsou také dílem i vyslaných spojek terorismu," dodal Duka.

Dnes v poledne se v České republice na památku obětí teroristických útoků ve Francii rozezněly zvony v kostelích. Katolické farnosti k tomu vyzval právě Duka. Kardinál teroristické útoky ostře odsoudil a vyjádřil soustrast pozůstalým po obětech. V Česku se zvony mimořádně rozezněly například i v prosinci 2011, kdy zemřel bývalý prezident Václav Havel.

 

K tématu viz též blog Dominika Duky - Glosa k teroristickému útoku v Paříži.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
28%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 39)