Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Jihočeská univerzita pořádá konferenci k 50. výročí vyhlášení konstituce o církvi v dnešním světě

Kraje: Jihočeský / vlu / Vlastní zpráva / 15. listopadu 2015 21:50
Jihočeská univerzita pořádá konferenci k 50. výročí vyhlášení konstituce o církvi v dnešním světě

Druhý vatikánský koncil
Autor: Wikipedia.org / Lothar Wolleh

České Budějovice - Teologická fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích pořádá konferenci k 50. výročí vyhlášení Pastorální konstituce o církvi v dnešním světě Gaudium et spes. V tématických blocích se přednášející budou dívat optikou tohoto dokumentu například na postoje papeže Františka, kulturu a solidaritu, mezinárodní vztahy a perspektivy globalizace, manželství, rodinu či vztah k životnímu prostředí. Konference bude zahájena ve čtvrtek 26. listopadu a potrvá až do soboty 28. listopadu, magazín Christnet.cz o tom informovala Vladimíra Nechvátalová z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Mezi přednášejícími budou například děkan pořádající teologické fakulty Doc. Tomáš Machula, diecézní biskup Mons. Vlastimil Kročil, rektor Jihočeské univerzity Prof. Libor Grubhoffer, přímý účastník Druhého vatikánského koncilu Prof. Karel Skalický, kněz, teolog a přírodovědec Doc. Marek Vácha, geochemik a ekolog Prof. Bedřich Moldan nebo například rusista, literární historik a teolog Prof. Martin C. Putna.

Konference bude rozdělena do tematických bloků stanovených dle vybraných témat z Gaudium et spes. Do každého bloku jsou zváni 3 přednášející. Po dílčích přednáškách bude následovat společná diskuze.

Konstituce Gaudium et spes se věnuje především vztah mezi církví a okolním světem a je jedním ze základních dokumentů schválených na Druhém vatikánském koncilu. Podle ní se církev nechce uzavírat sama do sebe, ale otevřít se světu a problémy světa jsou i problémy církve. To deklarují už první slova konstituce: "Radost a naděje, smutek a úzkost lidí naší doby, zvláště chudých a všech, kteří nějak trpí, je i radostí a nadějí, smutkem a úzkostí Kristových učedníků..."

Akci spolupořádá Biskupství českobudějovické a Pracovní skupina ČBK pro sociální otázky.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)