Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

CVVM: Nejvíce Čechů věří armádě, nejméně církvím

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 19. listopadu 2015 21:55
CVVM: Nejvíce Čechů věří armádě, nejméně církvím

Ilustrační foto - čeští vojáci
Autor: Wikipedia.org / Joker Island / Wikimedia Commons

Praha - Z veřejných institucí má největší důvěru u Čechů armáda, které věří téměř dvě třetiny lidí. Naopak nedůvěru vyjadřuje nejvíce lidí, rovněž asi dvě třetiny, církvím. Vyplývá to z říjnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd ČR (CVVM). Důvěra v armádu ale oproti loňsku klesla a méně lidí věří i médiím.

U armády výrazně převažuje důvěra nad nedůvěrou. Pozitivně se v průzkumu k armádě vyjádřilo 62 procent lidí, kdežto negativně 29 procent. Jen o něco menší důvěru má policie - 61 procent dotázaných, ale podíl nedůvěry je vyšší než u armády, a to 37 procent. Nadpoloviční důvěru ve společnosti mají také rádia s 54 procenty kladných hodnocení a soudy s 51 procenty.

Naopak výraznou převahu nedůvěry zaznamenalo CVVM u církví, kterým vyjádřilo nedůvěru 64 procent Čechů a důvěru 23 procent. Více než polovina lidí nedůvěřuje ani tisku či televizi. Nedůvěra převažovala rovněž třeba u neziskových organizací, kterým nevěří 47 procent lidí a věří 38 procent.

Důvěra v armádu oproti loňsku klesla o osm procentních bodů a podobně se zhoršil také postoj veřejnosti k soudům. Podle CVVM však jde jen o návrat na úroveň důvěry z předchozích let. Také u médií se podíl důvěry meziročně snížil, ale dostal se tak jen zpět na úroveň před loňským růstem.

Důvěra v církve klesla výrazně v roce 2012, podle centra zřejmě kvůli církevním restitucím, a v poslední době kolísá. U neziskových organizací byla v minulých letech důvěra přibližně na stejné úrovni jako nedůvěra, většinou ale mírně převažoval podíl důvěřujících. Letos převážila nedůvěra podle CVVM asi v souvislosti s uprchlickou krizí, při níž neziskové organizace často pomáhají uprchlíkům, kterých se podle průzkumů řada lidí bojí.

Průzkum provádělo CVVM v období od 5. do 12. října. Zúčastnilo se ho 1045 obyvatel Česka starších 15 let.

Kolik lidí důvěřuje či nedůvěřuje institucím veřejného života (v pct.):

  Důvěřuje Nedůvěřuje
Armáda 62 29
Policie 61 37
Rádia 54 39
Soudy 51 45
Internet 47 42
Banky 48 46
Odbory 38 39
Televize 46 52
Tisk 44 53
Neziskové org. 38 47
Církve 23 64

Zdroj: CVVM

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 91)