Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Tříkrálovou sbírku na Plzeňsku zahájí koledníci z Čech a Bavorska

Kraje: Plzeňský / juml / ČTK / 19. listopadu 2015 21:59
Tříkrálovou sbírku na Plzeňsku zahájí koledníci z Čech a Bavorska

Ilustrační foto
Autor: Trikralovasbirka.cz

Plzeň - Až k tisícovce koledníků z Čech a z Bavorska by se mohlo na konci prosince zúčastnit v Kladrubech na Tachovsku slavnostního zahájení tradiční Tříkrálové sbírky. Stovkám koledníků 29. prosince společně požehnají biskupové plzeňské diecéze František Radkovský a diecéze v Řezně Rudolf Voderholzer. V Bavorsku sbírka začne už v prosinci, v Česku se skupinky koledníků rozejdou po domácnostech mezi 2. a 14. lednem, řekl dnes novinářům ředitel Diecézní charity Plzeň Jiří Lodr.

Společné zahájení sbírky partnerských diecézí v Plzni a Řezně se konalo už na počátku tisíciletí, současný řezenský biskup má navíc úzký vztah k obci Kladruby - narodila se tam jeho matka. Proto se v obci s významným klášterem konalo už několik společných církevních akcí obou diecézí.

Z Bavorska, kde žije víc lidí a kde se k víře hlásí i podstatně větší procento obyvatel než na západě Čech, přijede na zahájení sbírky 500 až 800 koledníků, z Čech jich bude kolem 100 až 150, řekl Lodr. Po setkání v místní základní škole půjde průvod stovek kostýmovaných koledníků do kostela v areálu kláštera. Tam jim oba biskupové požehnají, posvětí křídy, kterými se píše podpis koledníků nad dveře, a každého osobně pozdraví.

Tříkrálová sbírka letos vynesla na území diecéze rekordních více než 3,8 milionu korun. Koledníci nashromáždili do kasiček ve většině Plzeňského kraje, v Karlovarském a v malé části Středočeského kraje zhruba o 240.000 korun více než loni. Například v Plzni peníze pomohou v chráněném bydlení pro seniory a v domově pro matky s dětmi v tísni, na osobní asistenci či na podporu akcí a pomoci sociálně slabým dětem a mládeži ve farnostech plzeňského vikariátu. Letos poprvé se počet koledujících skupinek přehoupl přes 1000. I v novém ročníku by mělo být skupinek kolem tisíce, organizátoři sbírky začali více spolupracovat s univerzitou, kasičky budou i v některých partnerských obchodech. Lidé, kteří doma koledníky nepotkají a o setkání s nimi budou stát, se mohou na charitě telefonicky domluvit, podle možností může přijet mobilní skupinka koledníků, dodal Lodr.

Výsledky Tříkrálové sbírky v Plzeňské diecézi:

rok vybráno (v Kč) počet pokladniček
2012 3,247.939 939
2013 3,302.720 972
2014 3,596.165 992
2015 3,833.459 1038

Zdroj: Diecézní charita Plzeň

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)