Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ekumenická rada církví má nové předsednictvo

Domácí zpravodajství / kir / ERC /e-cirkev.cz /redakce / 30. listopadu 2015 9:36
Ekumenická rada církví má nové předsednictvo

Nové předsednictvo a tajemnice ERC
Autor: sekretariát Ekumenické rady církví / Aleš Čejka

Praha - Delegáti 12. Valného shromáždění Ekumenické rady církví v ČR  zvolili 26. listopadu na svém zasedání nové Předsednictvo. Předsedou Ekumenické rady církví (ERC) se opět stal Daniel Fajfr, jinak také předseda Rady Církve bratrské, 1. místopředsedou byl zvolen Daniel Ženatý, nově zvolený synodní senior Českobratrské církve evangelické, 2. místopředsedou ERC byl zvolen Petr Procházka, superintendent Evangelické církve metodistické.

Předseda a jeho první a druhý místopředseda jsou voleni z delegátů Valného shromáždění na dva roky. Mohou být voleni i opětovně. Každý z nich musí být zástupcem jiné členské církve. Valné shromáždění je vrcholným orgánem Ekumenické rady církví, které tvoří zástupci delegovaní členskými církvemi, nejvíce tři za každou církev, z nichž alespoň jeden musí být laik. Praktickou denní agendu ERC výkoná generální tajemník(-ce). V současnosti již několik let tuto pozici zastává farářka Církve československé husitské Sandra Silná.

Ekumenická rada církví má nové předsednictvo

Daniel Fajfr
Autor: archiv Daniela Fajfra

Daniel Fajfr - staronový předseda

Daniel Fajfr původně vystudoval Ekonomii a řízení na Strojní fakultě ČVUT (1976). Po studiích až do převratu pracoval jako programátor. Vedle civilního zaměstnání aktivně působil ve své církvi. Kvůli úspěšné misijní práci mezi mládeží v Ústí nad Labem byl pronásledován StB a byl veden jako nepřátelská osoba.

Na konci osmdesátých let se stal kazatelem na plný úvazek. Kromě činnosti v církvi se věnoval mimo jiné práci s romskými dětmi v Předlicích ve spolupráci s místní ZŠ a podílel se na aktivitách ústeckého OF.

Své teologické vzdělání při Radě CB si postupně doplňoval postgraduálními semináři. V roce 1992 na Haggai Institute v Singapuru a v roce 2002 na Wheaton College v USA.  V letech 2001 až 2006 absolvoval dálkově magisterské studium na mezinárodní teologické škole IBTS v Praze v oboru Kontextuální misiologie. Od roku 1993 externě vyučuje Praktickou teologii na Evangelikálním Teologickém Semináři v Praze, několik let též učil na  VOŠ sociální a teologické Dorkas v Olomouci.

S manželkou Janou mají tři dcery. Od mládí se aktivně věnuje sportu, zejména lyžování a tenisu.

ERC tvoří řada církví, katolíci jsou členem přidruženým, Židé pozorovateli

Ekumenická rada církví je společenstvím křesťanských církví v České republice, které vyznávají Ježíše Krista jako Boha a Spasitele podle Písem Starého a Nového Zákona a přijímají  víru v Boha, Otce i Syna i Ducha svatého.  Přidruženým členem je Česká biskupská konference zastupujíci řecké a římské katolíky. Pozorovateli jsou Církev adventistů sedmého dne, Federace židovských obcí v České republice, Armáda spásy, Církev Křesťanská společenství.

Uvnitř Bratrské jednoty baptistů se v poslední době vedou vážné diskuse o vystoupení z ERC.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)