Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kardinál Schönborn pro La Stampa: druhé manželství není automatický hříšné

Ze světa / kir / Getsemany /KAP / 30. listopadu 2015 9:57
Kardinál Schönborn pro La Stampa: druhé manželství není automatický hříšné

Christoph Schönborn
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Řím / Vídeň - Podle agentury KAP, kterou cituje časopis Getsemany, rakouský kardinál Christoph Schönborn dal italskému deníku La Stampa rozhovor o jednání německy hovořící skupiny biskupů na vatikánské synodě o rodině, které předsedal. V otázce toho, zda mohou znovu sezdaní rozvedení katolíci být připouštěni ke svátostem, německy hovořící biskupové vyšli ze dvou základních dokumentů, encykliky Familiaris consortio Jana Pavla II. (1981) a světového katechismu (1991). Své návrhy na toto téma chápou jako „prohloubení a pokračování“ těchto dokumentů.

Vídeňský arcibiskup řekl, že to se týká i příkazu, aby se věřící ve druhém manželství zřekli intimního života, chtějí-li získat přístup ke stolu Páně. Podle diskutujících biskupů to není bezpodmínečně nutné a není to jediná cesta. Proto se také v závěrečné zprávě německy hovořící skupiny tento požadavek ani nevyskytuje. Místo toho se skupina, které se účastnil také kard. Ludwig Müller, prefekt Kongregace pro nauku víry, vyslovila pro individuální přezkoumávání každého případu, jež pak může vyústit v připuštění k eucharistii i bez splnění kritéria cudnosti.

Kardinál Schönborn v rozhovoru také zpochybnil názor, že znovu sezdaní rozvedení žijí trvale v těžkém hříchu. Rozbití původního manželství je sice třeba hodnotit takto, ale časem mohou nastat „objektivní nutnosti“, které způsobují, že druhé manželství není automaticky hříšné. Může se jednat třeba o potřebu pečovat společně o děti zplozené s druhým partnerem nebo o případ, kdy se matka samoživitelka vdá, aby mohla zajistit rodinu, uvádí Getsemany na svých internetových stránkách.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 83)