Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Slovensko dobrovolně přijme 149 křesťanů z Iráku

Ze světa / juml / ČTK / 1. prosince 2015 7:55
Slovensko dobrovolně přijme 149 křesťanů z Iráku

Ministr Robert Kaliňák
Autor: Wikipedia.org / Wikimedia Commons

Nitra - Slovensko na dobrovolném principu přijme 149 asyrských křesťanů z Iráku, kterým podle slovenského ministra vnitra Roberta Kaliňáka hrozí pronásledování ze strany radikálního hnutí Islámský stát. Do země migranti přijedou v nejbližších dnech, řekl dnes novinářům Kaliňák. Jde o mnohem menší počet osob, než by na Slovensko připadlo v rámci přerozdělení běženců na základě povinných kvót, které Bratislava ale odmítla a které hodlá napadnout u unijního soudu již v tomto týdnu.

"Pomáháme lidem, kteří by přišli o život, pokud bychom jim nepomohli. Jde o ty, kteří jsou ohrožováni terorismem," řekl Kaliňák. Dohromady jde o 25 rodin.

Zmiňovaní migranti podle ministra obstáli v bezpečnostní prověrce slovenských úřadů. Vzděláním jsou umělci, lékaři či programátoři, členové komunity hovoří aramejsky. "Jediným požadavkem těchto lidí bylo, aby měli možnost zažít normální Vánoce v křesťanské zemi," uvedl Kaliňák.

Po příjezdu na Slovensko budou umístěni do azylového tábora ve městě Humenné na východě země. V další integraci do života v zemi pod Tatrami jim bude pomáhat také katolická církev. Náklady na jejich pobyt bude stát hradit z peněz již vyčleněných na azylovou politiku, církev zase použije peníze z vybraných darů. "Nyní se snažíme konkrétně pomoci těm lidem, kteří mají přijít z území, kde nemají žádná práva a kde jsou pronásledováni kvůli svému křesťanskému přesvědčení," doplnil nitranský biskup Viliam Judák.

"Je důležité, abychom dělali rozdíl mezi ekonomickými migranty a lidmi, kteří skutečně potřebují pomoc. Pokud je dnes někdo skutečně ohrožen Islámským státem, muslimským extremismem a fundamentalismem, tak jsou to křesťané na tomto území (v Iráku)," řekl Kaliňák.

Slovenská vláda již dříve čelila kritice části medií či aktivistů za to, že připravovala pomoc pouze křesťanům. "Křesťané proto, že jsou nejohroženější skupinou. V našem případě jde o skupinu, která má ty samé hodnoty, které jsou vyznávány na Slovensku. Bude to ku prospěchu samotné (slovenské) společnosti," řekl ministr.

Slovensko v nynější migrační krizi odmítlo přerozdělování uprchlíků na základě povinných kvót. O rozmístění 120.000 běženců v EU rozhodli ministři vnitra států evropské osmadvacítky jasnou většinou hlasů v září. Levicová vláda slovenského premiéra Roberta Fica vzápětí oznámila, že se tomuto rozhodnutí nepodřídí a že jej napadne u unijního soudu. Kaliňák dnes řekl, že žalobu kabinet projedná na svém zasedání ve středu a země ji posléze předloží soudu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)