Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Starokatolíci vysvětili dvě nové jáhenky a jednoho jáhna

Domácí zpravodajství / kir / Vlastní zpráva / 1. prosince 2015 10:23
Starokatolíci vysvětili dvě nové jáhenky a jednoho jáhna

Nové jáhenky a jáhen starokatolické církve spolu s biskupem Hejbalem
Autor: starokatolici.cz

Praha - Poslední den církevního roku se v katedrále sv. Vavřince v Praze na Petříně rozezněly zvony, které zvaly k liturgii, při které byli vysvěceni tři noví jáhni: Petra Baslová, Monika Mádlová a Martin Kováč. 

Starokatolická církev je křesťanskou církví, která se v několika fázích s gradací v 2. pol. 19. století po první vatikánském koncilu oddělila od římskokatolické církve pro nesouhlas v základních doktrinárních otázkách, podle Wikipedie především pak v oblasti papežské neomylnosti. Starokatolické církve v jednotlivých zemích jsou autokefálními církevními společenstvími. Některé z nich jsou sdruženy v Utrechtské unii starokatolických církví v čele s arcibiskupem v Utrechtu. V České republice reprezentuje církev synoda, která volí biskupa. V současné době je biskupem Dušan Hejbal, který v létě příštího roku svoje působení v úřadě ukončí kvůli svému věku.

Starokatolíci vysvětili dvě nové jáhenky a jednoho jáhna

ilustrační foto: jáhenské svěcení
Autor: starokatolici.cz / Vojtěch Basl

Podle dokumentu na stránkách starokatolíků v církvi jako svátost platí svěcení jáhna, kněze a biskupa, což se děje vkládáním rukou za vzývaní Ducha svatého. Žádné z těchto svěcení není svátostí samo o sobě, nýbrž všechna tři jedinou svátostí. V mnoha starokatolických církvích jsou ženy ze svěcení na kněze vyloučeny. Podle Hejbala důvod neleží v ženské přirozenosti, nýbrž v pozitivním nařízení apoštolů. Další praxe starokatolických církví zejména koncem 80. let a v 90. letech minulého století ale směřovala postupně k diakonátu žen a posléze k jejich presbyterátu. První starokatolické kněžky byly vysvěceny v roce 1996 v Německu. Mezinárodní biskupská konference poté  přiznala v otázce svátostného svěcení žen svobodu místním církvím. Starokatolická církev v ČR ke svěcení žen nepřistoupila, nepovažuje však tuto otázku za věroučnou, nýbrž pouze disciplinární. K diakonátu, tedy k jáhenskému svěcení, ale ženy povolává.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 91)