Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Po papeži Františkovi navštíví Středoafrickou republiku i biskup Malý

Ze světa / kir / ČBK / 1. prosince 2015 15:57
Po papeži Františkovi navštíví Středoafrickou republiku i biskup Malý

Biskup Václav Malý
Autor: Wikipedie / Commons / Creative Commons

Praha/Bangui -

Biskup Václav Malý se zítra vydá do Středoafrické republiky (SAR), zemi, kterou též v neděli a v pondělí navštívil papež František. Malý se do této africké země vydá na pozvání zde působícího řádu bosých karmelitánů. Při týdenní cestě ho budou doprovázet dva ze zakladatelů české organizace SIRIRI, která v SAR působí již téměř 10 let. Biskup Malý SIRIRI řadu let podporuje a vyslovil přání se do této země vydat.

Chce se setkat nejen s misionáři, kteří na místě působí desítky let, ale i se Středoafričany v uprchlickém táboře. Při své cestě by se rád setkal s hlavním středoafrickým imámem a arcibiskupem. A pokud to bezpečnostní situace dovolí, vydá se i do provinčního města Bozoum, kde organizace SIRIRI pomáhá nejvíce.

“Rád bych poznal skutečné reálie této těžce zkoušené země, protože média o ní kromě návštěvy papeže prakticky neinformují,” zdůvodňuje biskup Malý účel své cesty a doplňuje: “Vím o statečných lidech, kteří v této zemi odvádějí velikou práci a těším se, že se právě s nimi při cestě setkám.”

Středoafrická republika je jednou z nejchudších zemí světa. V žebříčku sledujícím index prosperity (www.prosperity.com), ve kterém jsou státy hodnoceny nejen z hlediska ekonomiky, ale také s ohledem na dostupnost vzdělání, úrovně státní správy, bezpečnosti nebo osobní svobody, se SAR v roce 2014 umístila na poslední ze 142 sledovaných zemí.

SIRIRI je česká obecně prospěšná společnost, která se snaží pomáhat Středoafričanům postavit se na vlastní nohy. Od svého vzniku v roce 2006 se tato nevládní, nenáboženská a nepolitická organizace zaměřuje na rozvoj vzdělávání, zdravotnictví a zemědělství. Partnery organizace jsou misionáři z Řádu bosých karmelitánů, kteří v SAR dlouhodobě žijí a pracují. SIRIRI pořádá vzdělávací a osvětové akce pro děti i dospělé, kterými se snaží upozornit českou veřejnost na situaci v SAR a význam rozvojové spolupráce.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)