Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kostel na žďárské Zelené hoře bude mít po 75 letech znovu zvony

Kraje: Vysočina / juml / ČTK / 7. prosince 2015 9:51
Kostel na žďárské Zelené hoře bude mít po 75 letech znovu zvony

Ilustrační foto - Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáře nad Sázavou
Autor: Wikipedia.org / Anna Prokopová / Creative Commons

Žďár nad Sázavou - Poutní kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou bude mít znovu zvony. Chybí tam od druhé světové války, kdy byly původní zvony zničeny. Tři nové zvony, které teď nechala odlít farnost, budou požehnány a zavěšeny v příštím roce. Slavnost se uskuteční 16. května, na svátek patrona kostela. Na Zelené hoře se tak bude znovu zvonit po přestávce dlouhé 75 let, řekl ČTK kněz Vladimír Záleský.

Tři nové zvony pro Zelenou horu, památku UNESCO, byly odlity v září ve zvonařské dílně Petra Rudolfa Manouška. Mají podobnou velikost jako jejich předchůdci; osazení větších zvonů by podle Záleského ani nebylo možné ze statických důvodů. "Ty zvony nebudou hlasité, budou poměrně malé. Nicméně rozezvučí ten kopec nádherným způsobem," očekává.

Největší nový zvon s hmotností 74 kilogramů nese jména svatých Cyrila a Metoděje. Prostřední, svatý Vojtěch, váží 62 kilogramů a nejmenší zvon, svatá Zdislava, 35 kilogramů.

Zelená hora přišla o zvony za svou skoro třistaletou existenci vícekrát. V areálu, který je dílem architekta Jana Blažeje Santiniho - Aichela, původně bylo pět zvonů. Při opravách po požáru v roce 1784 ale věže nad kaplemi ambitu nebyly obnoveny v původním tvaru, a proto pak mohly být osazeny už jen tři zvony.

Za první světové války byly zvony na Zelené hoře zrekvírovány, nové firma Manoušek odlila v roce 1926. Ve válečném roce 1941 byly tyto zvony zase zabaveny a přetaveny. Při přípravě na letošní odlití zvonů podle Záleského hodně pomohlo to, že se ke zvonům z 20. let minulého století zachovala dokumentace, včetně jejich hmotnosti a ladění. "Takže i domluva s památkáři byla snadná, protože se držíme původního zadání," uvedl.

Náklady na zvony a navazující úpravy krovů a elektroinstalace ve věžích budou v součtu kolem 350.000 korun. Uhradí je římskokatolická farnost, která se o Zelenou horu od loňska stará, s pomocí darů. Kromě farníků na zvony mimo jiné přispěli kněží brněnské diecéze, město a žďárská strojírenská firma Žďas.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 87)