Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Duka vstoupil do lidické pobočky ČSBS, tu vede bývalá prezidentská kandidátka KSČM Bobošíková

Domácí zpravodajství / vlu / Vlastní zpráva / 13. prosince 2015 15:03
Duka vstoupil do lidické pobočky ČSBS, tu vede bývalá prezidentská kandidátka KSČM Bobošíková

Kardinál Dominik Duka
Autor: Wikipedia.org / Josef Nerušil / Creative Commons

Lidice - Kardinál Dominik Duka se stal členem lidické pobočky Českého svazu bojovníků za svobodu. O jeho přijetí rozhodl výbor místní pobočky a dopisem ho o rozhodnutí informovala předsedkyně Jana Bobošíková, informují o tom webové stránky Csbslidice.cz.

“Výbor ČSBS Lidice projednal přihlášku Mons. Dominika Duky a jednomyslně přijal kardinála a předsedu České biskupské konference do lidické organizace.”

Bobošíková také v dopise kardinálovi děkuje za jeho názory: „Vážený pane kardinále, dovolte mi, abych Vám jménem ČSBS Lidice poděkovala za Vaše jednoznačné veřejné postoje k aktuálním společenským problémům. Vaše mediální Ohlédnutí za 17. listopadem a Glosa k teroristickému útoku v Paříž  zveřejněné na radiu Proglas reflektují současnost v historických souvislostech tak, jak ji vnímáme i v naší organizaci. V době sílícího útoku na svobodu slova, v době tlaku na vytěsňování jiného názoru, než toho mainstreamově „správného“ a v době snahy kampaňovitě očerňovat a nálepkovat nositele názorů  nemainstreamových,  jsou Vaše postoje pevným hodnotovým bodem, kterému je vlastní demokracie, svoboda a úcta k historické pravdě. Velmi si toho vážíme.“

Právě kvůli osobě osobě Jany Bobošíkové v srpnu organizaci opustily Miloslava Kalibová, Jaroslava Skleničková a Milada Cábová, tehdy poslední tři žijící dospělé svědkyně lidické tragédie. Milada Cábová v listopadu ve věku 91 let zemřela.

„Na sklonku svých životů si nepřejeme, aby lidický odkaz byl předmětem její (Bobošíkové) politické kariéry. Přály bychom si, aby reprezentace Českého svazu bojovníků za svobodu byla převzata především mladou generací a těmi, kteří uchování památky na Lidice chápou jako službu a odkaz protiválečné lidskosti,“ uvedly tehdy v prohlášení.

Jana Bobošíková loni oslavila 50. narozeniny, jako novinářka prošla řadou médií. Od 24. prosince 2000 byla během tzv. televizní krize ředitelkou zpravodajství ČT až do svého odvolání 9. ledna 2001. V letech 2004 až 2009 byla spolu s Vladimírem Železným zvolena za hnutí NEZÁVISLÍ do Evropského parlamentu, z hnutí později vystoupila a stala se předsedkyní strany Politika 21. Od té doby se neúspěšně ucházela o mandát v několikerých volbách, ať už do Poslanecké sněmovny či Senátu. V roce 2008 byla KSČM nominována jako kandidátka na post prezidenta České republiky pro druhou volbu a umožnila tak zvolení Václava Klause.

Zatím naposledy se předloni účastnila jako předsedkyně strany Hlavu vzhůru - volební blok voleb do Sněmovny. Bobošíková neúspěšně kandidovala i na ředitelku České televize a Českého rozhlasu.

Arcibiskupství: Členství v této organizaci je tedy zcela symbolické

„Kardinál Dominik Duka vstoupil do Svazu českých bojovníků za svobodu na podnět předsedy plk. Vodičky, který mu doporučil vstup do organizace v Lidicích. Důvodem byla aktivita pana kardinála při iniciování procesu blahořečení lidického faráře patera Štemberky a také setkání s lidickými občany při žehnání oltářního obrazu kardinálem D. Dukou. Jeho členství v této organizaci je tedy zcela symbolické a akcentuje především církevní souvislosti s Lidicemi,“ reagovalo v tiskovém vyjádření pražské arcibiskupství.

Jaroslav Vodička je předsedou ČSBS, 17. ledna 2013 založil také Vlastenecké fórum pro Miloše Zemana, jehož cílem bylo, "aby se aktivně zapojilo do předvolebního klání o post prezidenta naší země a získalo hlasy pro Miloše Zemana."

Český svaz bojovníků za svobodu sdružuje účastníky odboje za druhé světové války i jejich rodinné příslušníky a pozůstalé po nich. Organizace vznikla v roce 1990 přejmenováním Svazu protifašistických bojovníků.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 74)