Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

STEM: Více než třetina Čechů Vánoce spojí s návštěvou kostela

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 22. prosince 2015 23:28
STEM: Více než třetina Čechů Vánoce spojí s návštěvou kostela

Katedrála sv. Víta, Václava a Vojtěcha v Praze
Autor: Wikipedia.org

Praha - Více než třetina Čechů o Vánocích navštíví kostel. Činí tak i v případě, že se nepovažují za věřící. Aspoň jednou měsíčně ale chodí do kostela jen asi osm procent občanů. Vyplývá to z průzkumu STEM, kterého se počátkem letošního prosince zúčastnilo 1014 respondentů. Klesá ale i počet lidí, kteří zasvěcené místo navštíví pouze v době, kdy si křesťané připomínají narození Ježíše Krista.

Letos návštěvu kostela mezi vánoční zvyky zařadilo 36 procent občanů. V porovnání s dřívějšími průzkumy to je méně, například v roce 1995 kladně odpovědělo 45 procent lidí. Svou víru v Boha letos v průzkumu deklarovalo 33 procent dotázaných. I tento podíl se od 90. let mírně snížil, v roce 1995 uvedlo, že v Boha věří, 39 procent dotázaných, uvádějí autoři průzkumu.

Při posledním sčítání lidu v roce 2011 se jako věřící označilo něco málo přes dva miliony lidí, tedy asi pětina. Od roku 2001 tak počet věřících klesl o více než milion, stejný pokles byl mezi lety 1991 a 2001. Podle statistických údajů z roku 2011 klesl počet obyvatel hlásících se k římskokatolické církvi přibližně na milion lidí. Přes 3,6 milionu obyvatel uvedlo, že jsou bez náboženské víry, což je také pokles proti předchozímu sčítání.

STEM uvedl, že od roku 2011 zjišťuje poněkud vyšší podíl těch, kteří v Boha určitě nevěří, nyní je to 41 procent. Podle vlastních slov dotázaných pochází z nábožensky založené rodiny třetina respondentů. Tento podíl je rovněž v porovnání s polovinou 90. let nižší. Od roku 2009 se totiž méně lidí k původu z nábožensky založené rodiny hlásí.

Podíl občanů, kteří jsou aktivními, praktikujícími věřícími, je mnohem nižší než podíl těch, kteří věří v Boha. Pravidelně, alespoň jednou měsíčně, chodí do kostela necelá desetina lidí, několikrát do roka další desetina.

Pokles zájmu o tradiční setkávání s vírou doložilo i loňské sčítání účastníků tuzemských bohoslužeb, které se koná každých pět let.Pravidelně katolické bohoslužby v ČR navštěvuje přes 400.000 lidí, proti sčítání z roku 2009 číslo ukazuje pokles asi o sedm procent. Průzkum církve současně ukázal, že do kostela chodí mladší lidé a úbytek návštěvníků se netýká velkých měst, především Prahy. Průzkum podle českých biskupů ukazuje, že Česko se posouvá k západoevropskému pojetí víry, která je individuálnější a více nezávislá a nevázaná na struktury.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)