Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Věřící z Čech a Německa zahájili v Kladrubech Tříkrálovou sbírku

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 30. prosince 2015 7:07
Věřící z Čech a Německa zahájili v Kladrubech Tříkrálovou sbírku

Ilustrační foto - Tříkrálová sbírka
Autor: facebook.com/trikralovasbirka

Kladruby (Tachovsko) - Více než tisícovka věřících z plzeňské diecéze a z diecéze z německého Řezna včera v katedrále v areálu kláštera v Kladrubech na Tachovsku zahájila tradiční Tříkrálovou sbírku. Koledníků v pestrých kostýmech tří východních králů se sjelo kolem 800, převážně z nábožensky více založeného Bavorska. Doprovázeli je členové rodiny i kněží. V kostele jim poděkovali biskupové plzeňské diecéze František Radkovský a diecéze v Řezně Rudolf Voderholzer.

Několik stovek metrů dlouhý průvod dětí v kostýmech a s betlémskými hvězdami, na kterých byla napsaná jména farností, prošel obcí od základní školy do asi kilometr vzdáleného kláštera. Oba biskupové každému koledníkovi při vstupu do chrámu podali ruku a při následném setkání je vyslali na koledu a požehnali jim. Zatímco v Bavorsku se podle ředitele Diecézní charity v Plzni Jiřího Lodra už nyní začíná koledovat, v Česku se skupinky koledníků vydají do domácností na 16. ročník sbírky mezi 2. a 14. lednem.

"Je to až neuvěřitelné, my jsme počítali, že přijde kolem 800 lidí a podle toho, co jsme si to tak zhruba počítali, tak je to víc než tisíc lidí - takže 150 lidí je od nás a 850 přijelo z Řezna," řekl Lodr ČTK. V Bavorsku se podle něj hlásí ke katolické víře až kolem 60 procent obyvatel, zatímco v plzeňské diecézi je to podstatně méně. Společné přeshraniční zahájení sbírky dvou diecézí je v Česku unikátní. Před víc než deseti lety se podobná akce uskutečnila rovněž mezi plzeňskou a řezenskou diecézí v Chebu. Na Kladruby letos padla volba proto, že se v nich narodila Voderholzerova matka, a řezenský biskup tak má k obci blízký vztah. Konala se tam už nejedna společná akce spřátelených diecézí.

Tradice sbírky je v Bavorsku mnohem delší, takže i koledníci mají většinou bohatší kostýmy. "Tam Tříkrálová sbírka měla kontinuální tradici, takže kostýmy se tam prodávají normálně v krámě a šijí se tam, takže mají obrovské množství bohatých zlatých kostýmů," řekl Lodr.

Biskupové, kteří koledníky přivítali a poděkovali jim za účast ve sbírce, zároveň vyzvali k vzájemnému respektu. V Bavorsku jde většina výtěžku na humanitární projekty v zahraničí, například v Jižní Americe. V ČR se výtěžek dělí a většina jde na konkrétní projekty farnosti, další část jde sociální služby a peníze diecézní charity a menší podíl také na zahraniční projekty charity. V plzeňské diecézi letos v lednu 1033 skupinek vybralo rekordních víc než 3,8 milionu korun.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)