Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Plzeň má nového biskupa. Do Varů a Vrchlabí nastoupí Konzal a Ruml. Kašparů je monsignorem

Výběr Christnetu / mimaki / vatikanská agentura Urna / 31. prosince 2015 23:16
Plzeň má nového biskupa. Do Varů a Vrchlabí nastoupí Konzal a Ruml. Kašparů je monsignorem

Ilustrační foto: biskup Tomáš Holub na tříkrálové koledě
Autor: facebookový profil Plzeňské charity

Řím/Plzeň/Vary/Vrchlabí/Pelhřimov - Dnes v jedenáct hodin večer oznámila apoštolská nunciatura v Praze, že novým plzeňským biskupem byl Svatým otcem jmenován  Mons. Vladimír Málek, bývalý sekretář kardinála Vlka, známý moderátor rozhlasových přenosů. Magazín Christnet se stal z českých medií opět nejrychlejší a tuto zprávu oznámil jen jedenáct minut po té, co unikla z vatikánských komnat.

Do Varů se chystá tajný biskup Konzal. Papež udílel i medaile

Nuncius zároveň oznámil, že papež František krátce před svojí abdikací udělil "postmemoriam" třem biskupům tzv. skryté církve v ČR medaili "PRO ECCLESIA ET PONTIFICE" za zásluhy o rozvoj církve v době totality. Jedná se o Ing. Jana Bláhu, Mons. Ing. Bedřicha Provazníka a Fridolína Zahradníka. Dalšího z tajně vysvěcených biskupů Ing. Jana Konzala ustanovil papež v nově vytvořené diecézi s centrem v Karlových Varech. Ta vznikla 1.1.2016  díky raketovému nárůstu katolíků na západě Čech v uplynulém roce. Rok 2016 je též jubilejním rokem otce vlasti Karla IV, proto bylo povýšení Karlových Varů na biskupství na místě. Velebení Karla IV. ale má i své odpůrce. "Jeho zásluhy o království České jsou všeobecně známé, méně již jeho rozporuplný vztah k Židům, například to, že v nedalekém Norimberku toleroval vyvraždění Židů a demolici ghetta kvuli rozšíření města", uvedl pro Christnet historik Petr Svačinka z Chebu.

Plzeň má nového biskupa. Do Varů a Vrchlabí nastoupí Konzal a Ruml. Kašparů je monsignorem

Rekreanti v Krkonoších jsou pod pastorační ochranou biskupa Rumla. V pozadí secesní katedrála nového biskupství
Autor: SEM Přátelé Herlíkovic / Ladislav Dušek st.

Ekumenický objev roku nebo z nouze ctnost?

Papež též využil změnu ve vedení Českobratrské církve evangelické a do další nové diecéze s centrem ve Vrchlabí jmenoval biskupem emeritního synodního seniora ČCE Joela Rumla. Tato krkonošská diecéze byla ustanovena narychlo, protože o silvestrovské noci napadl po rekordně teplém prosinci první sníh a očekává se masový přesun lyžujících katolíků i evangelíků do Krkonoš. Ekumenický aspekt volby byl vzat v potaz z důvodů nouze. Sjezdovky jsou totiž stále ještě velmi zledovatělé a tak je třeba rychle jednat a udílet poslední pomazání. Z pravověrných kandidátů nebyl aktuálně nikdo k dispozici a tak papež sáhl do evangelických řad. Jiné zdroje ale uvádějí, že vše bylo domluveno již v červnu, kdy papež přijal delegaci nekatolických církví u příležitosti husovského výročí. Město Vrchlabí vyklidilo pro nového biskupa městský zámek a své letní sídlo bude mít Ruml v rekreačním středisku ČCE Horský domov v Herlíkovicích. Zdejší secesní kostel bude též povýšen na katedrálu. Ruml by na horách rád ve volných chvílích pásl ovce a kozy, aby tak vyrovnal chybějící apoštolskou sukcesi ve smyslu vkládání rukou, jak ji chápají katolíci. "Odkazem na pastýřskou roli prvních apoštolů bych se rád co nejvíce přiblížil svým ovcím", uvedl Ruml pro zpravodaj města Vrchlabí Puls. Evangelické církve "apoštolskost" chápou právě ve smyslu co nejvěrnějšího následování apoštolů a prvotní církve.

Nová šance pro církevní památky

Rumlovým kancléřem (nebo pomocným biskupem, v případě, že by se nechal ordinovat) se stal Ing. Pavel Stolař CSc. bývalý náměstek synodní seniorky, který bude ve volném čase správcovat na staré roubence tzv. Kunzárně v Herlíkovicích, kterou si velmi oblíbil. Stolař občas zajede i do pražských Malešic a spolu s renomovaným architektem Davidem Vávrou bude koordinovat dostavbu Milíčovy kaple, jejíž unikátní kosmické architektuře nakonec přišel na chuť, přesto, že na jejím místě ještě nedávno prosazoval stavbu bytového domu. Tem měl generoval peníze pro hladovějící evangelické duchovní a jejich rodiny po roce 2050, v době, kdy církev již zřejmě projí restituční náhrady.

Monsignor z Pelhřimova

A těsně před půlnocí přišla dobrá zpráva i pro sběratele titulů. P. Prof. PaedDr. ThDr. MUDr. et MUDr. Jaroslav Maxmilián Kašparů, Ph.D., dr. h.c., O. Praem., který působí jako výpomocný duchovní v řeckokatolické eparchii,  obdržel od papeže Františka titul "Mons."  Jmenovací dekter nebude vystaven v latině ale v esperantu. Papež se po rozhovoru s mons. Kašparů rozhodl na tento jazyk přejít i s celou kurií.

Silvestrovská noc v Římě byla na události opravdu bohatá a zemím koruny České se dostalo velké pozornosti a satisfakce.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)