Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Dohoda o vydání budov na Pražském hradě církvi je téměř hotová

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 5. ledna 2016 21:08
Dohoda o vydání budov na Pražském hradě církvi je téměř hotová

Kapitulní děkanství na Pražském hradě, zvané též Mladotův dům
Autor: Wikipedia.org / Martin Šanda / Wikimedia Commons

Praha/Liberec - Dohoda o vydání několika budov v reálu Pražského hradu církvi je téměř hotová. Prezident Miloš Zeman dokonce původně předpokládal, že ji bude možné podepsat už ve středu při příležitosti tradičního tříkrálového oběda s pražským arcibiskupem kardinálem Dominikem Dukou. Nakonec se tak nestane, ještě to nějaký týden potrvá, protože na dohodě zatím pracují právníci, řekl dnes novinářům v Liberci prezident.

"Znáte právníky, oni neustále hlodají na nejrůznějších detailech, samozřejmě ne proto, aby zvýšili svoje palmáre, ale aby zvýšili svůj pocit důležitosti, takže se to možná o několik týdnů odsune. Myslím si, že základní principy jsou jasné, a teď se baví o citaci různých paragrafů a o podobných detailech, kterým ani pan kardinál, ani já vůbec nerozumíme," řekl Zeman.

Dohoda o vydání několika budov v areálu Pražského hradu se připravuje na základě memoranda uzavřeného mezi oběma stranami loni v létě s tím, že dohoda bude stvrzena do konce ledna. Metropolitní kapitula má převzít soubor novogotických Mockerových domů, známých také jako Nové proboštství, a Náboženská matice získá klášter svatého Jiří, jednu z nejvýznamnějších románských památek v ČR. Svatojiřská bazilika ale zůstane v majetku státu.

"Vydání budov bude proti závazku jejich opravy, protože ty budovy jsou v nedobrém stavu," řekl Zeman. Kapitula i matice se zavázaly, že do pěti let od nabytí vlastnického práva získané objekty na vlastní náklady zrekonstruují. Slíbily to nad rámec zákona o majetkovém vyrovnání státu s církvemi, ten žádnou takovou podmínku nestanovuje.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
28%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 39)