Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Mladoňovice otevřou v říjnu kapli vybudovanou z trafostanice

Kraje: Pardubický / juml / ČTK / 21. ledna 2016 17:23
Mladoňovice otevřou v říjnu kapli vybudovanou z trafostanice

Trafostanice. Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / ŠJů / Creative Commons

Mladoňovice (Chrudimsko) - Obec Mladoňovice na Chrudimsku chce 2. října slavnostně otevřít novou kapli. Vzniká z bývalé trafostanici a zasvěcená bude andělům. Obec získává peníze od místních dárců a dalších podporovatelů. ČTK to dnes řekla starostka Ivana Blehová.

"Termín jsme nevybrali náhodně, 2. října je svátek všech strážných andělů," uvedla Blehová.

Proměna trafostanice na kopci v místní části Deblov začala loni na jaře. Obci se již podařilo vybrat 100.000 korun na stavbu a 100.000 korun na zvon. Z veřejné sbírky ještě potřebuje získat odhadem 120.000 korun.

"Přispívají přátelé, rodáci, podnikatelé. Z obecního rozpočtu nejde na kapli nic, aby nikdo nemohl říct, že on to z veřejných peněz podporovat nechce," dodala Blehová.

Kapli s bílou fasádou navrhl pardubický architekt Jan Klimeš. Objekt má tvar hranolu o velikosti tři krát tři metry, na výšku trafostanice měřila 3,5 metru. Hotová je hrubá stavba, která má o jedno patro víc. Podlaží rozčleňuje římsa. Střecha je stanová se zvonicí.

"Řešíme zvon, můžeme koupit starý z Vizovic, ale je poškozený pádem a odborníci tvrdí, že by nemusel mít perfektní zvuk. Možná proto necháme udělat nový, cenový rozdíl nebude velký," řekla starostka.

Nový zvon by měl vážit 80 kilogramů a průměr spodního okraje by měl být 50 centimetrů. Zvonit bude každou neděli v poledne, v létě ohlásí klekání a sloužit by měl také k vyzvánění při úmrtí.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)