Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Dohoda mezi Hradem a církví by mohla být koncem příštího týdne

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 23. ledna 2016 11:25
Dohoda mezi Hradem a církví by mohla být koncem příštího týdne

Kapitulní děkanství na Pražském hradě, zvané též Mladotův dům
Autor: Wikipedia.org / Martin Šanda / Wikimedia Commons

Praha - Dohodu o vydání dvou nemovitostí na Pražském hradě podepíšou prezident Miloš Zeman s pražským arcibiskupem Dominikem Dukou pravděpodobně v druhé polovině příštího týdne. Podle memoranda uzavřeného loni v létě by dohoda měla být uzavřena do konce ledna. Hrad už dříve uvedl, že avizovaný lednový termín podpisu dodrží. První tři dny příštího pracovního týdne je prezident na návštěvě Jihomoravského kraje, smlouva by tak měla být podepsána zřejmě v následujících dnech.

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček ČTK řekl, že termín podpisu bude včas oznámen. Mluvčí Pražského arcibiskupství Aleš Pištora ČTK řekl, že Duka se Zemanem se mají příští týden sejít. "Jestli se už dohoda podepíše, nevím," uvedl.

Jednání o majetkovém vyrovnání s katolickou církví se na Hradě vedla několik let. Některé žádosti o navrácení budov Kancelář prezidenta republiky odmítla s vysvětlením, že změna vlastníka by mohla ohrozit bezpečnost hlavy státu. Církev původně usilovala například o Mladotův dům, Staré probošství, šest domů ve Vikářské ulici a jeden dům u Zlaté uličky.

Navracení nemovitostí na Hradě církvi v minulosti opakovaně kritizoval mimo jiné současný premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který požadoval vynětí areálu Pražského hradu z církevních restitucí.

Loni v létě obě strany podepsaly memorandum, podle něhož církev dostane dvě nemovitosti a nároku na ostatní se vzdá. Metropolitní kapitule bude vydán soubor novogotických Mockerových domů, známých také jako Nové proboštství, a Náboženské matici klášter svatého Jiří, jedna z nejvýznamnějších románských památek v ČR. Svatojiřská bazilika ale zůstane v majetku státu.

Kapitula i matice se zavázaly, že do pěti let od nabytí vlastnického práva získané objekty na vlastní náklady zrekonstruují. Slíbily to nad rámec zákona o majetkovém vyrovnání státu s církvemi, který žádnou takovou podmínku nestanovuje. Podle kardinála Miloslava Vlka jsou podmínky memoranda protizákonné, protiústavní a hrubě porušují demokratické principy.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)