Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež František navštíví Švédsko u příležitosti výročí reformace

Ze světa / kir / Vlastní zpráva / 25. ledna 2016 14:06
Papež František navštíví Švédsko u příležitosti výročí reformace

Ilustrační foto: švédská vlajka
Autor: Wikipedia.org / Wikimedia Commons

Lund - Papež František navštíví 31. října letošního roku  švédské město Lund. Tato historická návštěva se uskuteční u příležitosti společné oslavy 500. výročí reformace. Půjde o první návštěvu papeže ve Švedsku od cesty Jana Pavla II. v roce 1989,  uvádí oficiální stránky švédské luterské církve.

"Těší mě, že papež navštíví Lund a že římskokatolická církev společně se Světovým luterským svazem nás zvou na toto setkání. Jde o krok kupředu ve spolupráci obou církví. V čase velkých světových výzev máme společný mandát hlásat evangelium slovy i skutky, uvedla Antje Jackelén, arcibiskupka z Upsally a nejvyšší představitelka švédské luterské církve.

Papež František navštíví Švédsko u příležitosti výročí reformace

Antje Jackelén, arcibiskupka z Upsally a nejvyšší představitelka švédské luterské církve
Autor: Wikipedia.org / Boberger / Wikimedia Commons

Společná přípomínka reformace

Výročí reformace si katolíci a luteráni připomenou poprvé společně. U příležitosti papežské návštěvy se bude konat také konference a společná bohoslužba s liturgii speciálně připravenou pro tuto příležitost. Výročí reformace bude připomínat celá řada událostí v delším časovém horizontu. Papežská návštěva se tak již koná rok před připomínkou 500. výročí dne, kdy v roce 1517 přibil Martin Luther svých 95 reformačních tezí na zdi kostela ve Wittenbergu. Poslední říjnový den si proto evangelické církve připomínají jako Den reformace.

Švédská církev (šv. Svenska kyrkan) je luterskou církví a největší církví ve Švédsku. Do roku 2000 byla státní církví. Formálně se k ní hlásí přes 6,4 miliónů osob, což představuje 67,5 % obyvatel Švédska. Církev je součástí Světové luterské federace (také se používá označení svaz), která byla založena v roce 1947 právě v Lundu a v současnosti sdružuje 144 členských církví, ke kterým se hlásí 72 milionu členů. To je i důvodem,  proč bylo pro návštěvu papeže výbráno toto město na jihu Švédska. Město bylo také sídlem biskupa již v předreformační době.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 74)