Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Policisté výtržníky od brněnské mešity nevypátrali

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 31. ledna 2016 17:08

Brno - Policisté po více než dvou měsících odložili pátrání po dvou výtržnících, kteří v listopadu polili brněnskou mešitu ve Vídeňské ulici motorovým olejem. Záběr z bezpečnostní kamery nebyl tak kvalitní, aby se podařilo určit totožnost pachatelů, řekla ČTK mluvčí policie Andrea Straková. Předseda Ústředí muslimských obcí v ČR Muníb Hasan iDNES.cz řekl, že uvažuje o koupi lepší kamery.

Policie, která nedopadla ani pachatele některých starších podobných útoků na mešitu, by kvalitnější záznam přivítala. "Pak by bylo možné adresovat výzvu k pomoci při pátrání i přes média," uvedla Straková.

Podle záznamu z kamery se podařilo určit, že by mohlo jít o muže a ženu. Nejprve se snažili dostat do objektu a pak jeho bílou fasádu, dveře i okno polili přineseným motorovým olejem. Tomuto útoku v srpnu předcházelo rozbití dvou oken železnými tyčemi. Dříve také útočníci postříkali fasádu sprejem a někdo před dveře mešity položil hromadu vepřových kostí, kliku pomazal sádlem a pověsil na ni kus vepřového masa. Pro muslimy je vepřové maso nečisté, a tento útok je proto krajně urážlivý.

V Brně žije podle dostupných informací několik set muslimů. Od roku 1998 ve městě funguje první česká mešita. V posledních měsících se v české společnosti hlasitěji ozývají protimuslimské nálady, a to jednak v souvislosti s obavami z přívalu uprchlíků, jednak kvůli strachu z islámského terorismu. Brněnští muslimové měli zvýšené obavy po listopadových atentátech v Paříži, avšak v prosinci a v lednu policisté žádný další útok nezaznamenali.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 89)