Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Obama při návštěvě americké mešity kritizoval útoky na islám

Ze světa / kir / ČTK / 5. února 2016 9:38
Obama při návštěvě americké mešity kritizoval útoky na islám

Barack Obama
Autor: Wikipedia.org / Pete Souze / Wikimedia Commons

Baltimore (USA) - Americký prezident Barack Obama při středeční návštěvě mešity v Baltimore kritizoval jako neomluvitelné útoky některých politiků proti muslimům a islámu. Prohlásil, že útok proti jedné víře je útokem proti všem náboženstvím. Obama navštívil americkou mešitu ve funkci prezidenta vůbec poprvé.

"Mnoho Američanů slýchává o islámu jen ve spojení s terorismem," řekl Obama. Také předsudky označil za obrovsky překroucené a dodal, že z démonizování všech muslimů kvůli činům některých jedinců těží extremisté.

Nelze rolišovat mezi muslimem a Američanem

"Jsme jedna společná americká rodina," řekl Obama na adresu amerických muslimů s tím, že nelze rozlišovat mezi muslimem a Američanem, neboť oba pojmy jsou rovnocenné. Podle prezidenta řada muslimů v nynější vypjaté atmosféře pociťuje strach a cítí se být občany druhé kategorie.

"Jsme svědky šikany dětí, vidíme vandaly útočit na mešity," řekl Obama. Takové chování a nerovný přístup k menšinám podle něj trhají pouta, která drží národ a společnost pohromadě. "Takoví nejsme. To se v této zemi nesmí dít," zdůraznil. "Útok na jednu víru je útokem na všechna náboženství," dodal s tím, že muslimové nesou svůj díl potřebný pro silnou americkou společnost.

"Je nesporné, že malá část muslimů šíří zvrácenou interpretaci islámu. To je pravda. To je skutečnost," řekl prezident. Zároveň ale varoval, že tvrzení, že islám je kořenem problému, jen nahrává teroristům a jejich propagandě a oslabuje i bezpečnostní zájmy USA.

Radikální hnutí, jako je Islámský stát a další, se podle prezidenta zoufale snaží snaží ospravedlnit tím, že se staví do rolí duchovních vůdců a svatých bojovníků. "Nikdy jim takovou legitimitu dát nesmíme. Oni islám nebrání," řekl Obama. "Naprostá většina lidí, které oni zabíjejí, jsou nevinní muslimští muži, ženy a děti," dodal.

Obama se vyhranil vůči republikánským prezidentským kandidátům

Návštěvou mešity chtěl Obama podle dřívějších prohlášení Bílého domu demonstrovat princip svobody vyznání, a to v situaci, kdy v zemi po loňském případu střelby v kalifornském San Bernardinu zesílila protimuslimská rétorika. Manželská dvojice s vazbami na radikální islám v prosinci v San Bernardinu zabila 14 lidí.

Ostře proti muslimům vystupuje například republikánský uchazeč o prezidentskou funkci Donald Trump, který mimo jiné navrhl lidem s islámskou vírou zakázat vstup na území USA.

Kontroverzní prohlášení na téma islámu zazněla i od republikánských prezidentských kandidátů Marca Rubia či Teda Cruze. Cruz, který se po pondělním vítězství na volebním shromáždění v Iowě dostal do role republikánského favorita, Obamovu prosincovou obhajobu islámu po útoku v San Bernardinu označil za omlouvání terorismu. Stejný názor vyslovil i Rubio. Ten přitom odmítl Trumpův návrh s tím, že postačí jen zastavit přistěhovalectví z muslimské části světa.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)