Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Australské kostely nabídly pomoc migrantům, jimž hrozí vyhoštění

Ze světa / kir / ČTK / 5. února 2016 9:43
Australské kostely nabídly pomoc migrantům, jimž hrozí vyhoštění

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Russavia / Creative Commons

Sydney -

Australské kostely nabídly, že poskytnou útočiště žadatelům o azyl, kterým hrozí vypovězení do detenčního centra na ostrově Nauru v Tichém oceánu. Představitelé církve tak reagovali na středeční rozhodnutí australského Nejvyššího soudu, který potvrdil, že vládní politika umožňující držení migrantů v zařízeních mimo australské území je v souladu s ústavou.

Austrálie v rámci své přísné azylové politiky znemožňuje běžencům, kteří doplují k australským břehům, usadit se v zemi a posílá je do táborů v ostrovních státech Nauru a Papua-Nová Guinea. Australská vláda prohlašuje, že tímto způsobem bojuje s převaděčstvím a nelegální migrací. Kritici ale poukazují na špatné životní podmínky v uprchlických táborech.

Po středečním rozhodnutí Nejvyššího soudu hrozí vyhoštění z australské pevniny více než 260 žadatelům o azyl, z nichž většina byla převezena z Nauru na pevninu k lékařskému ošetření. Je mezi nimi až 80 dětí, z nichž 37 se narodilo v Austrálii. Podle australských zákonů vzniká nárok na občanství dětem narozeným cizincům v Austrálii až dovršením desátého roku věku, pokud prožily většinu života na australském území.

Rozhodnutí Austrálie kritizuje i OSN

Středeční rozhodnutí Nejvyššího soudu vyvolalo v Austrálii protestní akce a kriticky reagovala také Organizace spojených národů. Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva varoval Austrálii, že by tímto krokem mohla porušit své závazky, které přijala podpisem Úmluvy o právech dítěte. Mezi migranty, kteří mají být deportováni, je i 12 žen a nejméně jedno dítě, které prohlašují, že v táboře na Nauru byly obětí sexuálního zneužívání či obtěžování.

Na demonstraci proti vyhoštění migrantů se dnes v Sydney sešly stovky Australanů a protestní akce jsou podle agentury Reuters plánovány i v dalších městech.

Některé kostely oznámily, že jsou připraveny poskytnout běžencům pomoc. "Toto rozhodnutí je ve své podstatě proti naší víře a naše církevní komunita cítí povinnost jednat, ačkoli nám za to hrozí individuální tresty," uvedl v prohlášení děkan anglikánské církve ve městě Brisbane Peter Catt. "Kostely v průběhu dějin poskytovaly útočiště těm, kteří hledali úkryt před brutalitou a útlakem," dodal.

Pomoc migrantům, jimž hrozí vypovězení, nabídlo podle zpravodajského serveru BBC deset kostelů, včetně katedrály v Brisbane.

Ian Rintoul z australské organizace na pomoc uprchlíkům Refugee Action Coalition gesto církevních představitelů přivítal, uvedl ale, že jde převážně o symbolický krok. Pouze asi 30 žadatelů o azyl, jimž hrozí deportace, prý má možnost do kostelů chodit. Ostatní jsou v detenčních centrech na různých místech Austrálie.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 83)