Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Madona z Veveří v rámci restitucí zamíří do diecézního muzea

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 11. února 2016 22:16
Madona z Veveří v rámci restitucí zamíří do diecézního muzea

Madona z Veveří, gotický deskový obraz datovaný před rokem 1350
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Brno - Diecézní muzeum v brněnském Petrově, které prezentuje sakrální umění z Biskupství brněnského, je již připraveno na to, že převezme od Národní galerie v Praze gotický obraz Madona z Veveří. Muzeum má pro dílo připraveny prostory, v nichž tento vzácný obraz vystaví, sdělil novinářům jeho ředitel Martin Motyčka. Obraz by mělo převzít od Národní galerie do 19. února.

Speciální prostor a vitrína

Muzeum pro dílo pořídilo bezpečnostní vitrínu, která bude součástí expozice Vita Christi. Majitelem díla je podle rozhodnutí soudů katolická farnost Veverská Bítýška na Brněnsku.

"Madona z Veveří je ikona, obraz určený k meditaci. Člověk se má před obraz postavit a v modlitbě a rozjímání hledat odpovědi na otázky o smyslu svého života a existence," uvedl k dílu tamní kněz Marek Hlávka. To je podle něj hlavní důvod, proč bude obraz vystaven v brněnském Diecézním muzeu, kam chodí lidé nejen obdivovat umělecké skvosty, ale také se před nimi modlit.

Soudní spory

O vlastnictví obrazu v prosinci definitivně rozhodl Městský soud v Praze. Brněnské biskupství obdrželo písemné odůvodnění. Poté začalo po domluvě s farností s přípravami důstojného místa v expozici Diecézního muzea. Podle městského soudu se prokázalo, že obraz náleží církvi, nikoliv státu. Rozhodnutí je pravomocné.

Lze proti němu podat pouze dovolání k Nejvyššímu soudu, které ale nemá odkladný účinek. Galerie tedy musí dílo vydat.

Na obraz si dělala nárok farnost Veverská Bítýška. S návratem obrazu do kostelíka u hradu Veveří, kde nyní visí reprodukce, se ale podle Hlávky nepočítalo. Nejsou tam vhodné bezpečnostní ani klimatické podmínky. Církev ale chtěla, aby obraz zůstal vystaven a byl přístupný lidem. Vybrali k tomu muzeum.

Cikrle o obrazu

"Zobrazení matky s dítětem navozuje v přirozené rovině pocit pohody, štěstí, důvěry a naděje. Zobrazení Madony, tedy Matky Boží s malým Ježíšem, je navíc výrazem vnitřní plnosti, štěstí a radosti pramenící ze setkání člověka s Bohem," uvedl k obrazu brněnský biskup Vojtěch Cikrle.

Historie díla

Madona z Veveří vznikla patrně před rokem 1350 a je připisována malíři z okruhu Mistra vyšebrodského oltáře. Do roku 1938 zdobila kostelík, který plnil ve středověku funkci farního chrámu pro osadu u zeměpanského hradu a širší okolí. Poté se v souvislosti s politickými událostmi postupně ocitl v držení Ředitelství státních lesů a statků v Rosicích, ministerstva zemědělství a lesního hospodářství. V roce 1958 jej získala Národní galerie v Praze.

Galerie u soudů uváděla, že obraz nespadá pod zákon o restitucích, protože byl ve vlastnictví státu již před rokem 1948. Církev argumentovala tím, že neexistuje od poloviny 18. století do roku 1958 dokument, podle kterého by o toto dílo přišla. Soudy se postavily na stranu církve.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)