Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

BBC poodhaluje osobní korespondenci bývalého papeže Jana Pavla II.

Ze světa / kir / ČTK / 15. února 2016 10:14
BBC poodhaluje osobní korespondenci bývalého papeže Jana Pavla II.

Jan Pavel II. v roce 1980
Autor: Wikipedia.org / Wikimedia Commons

Varšava - Stanice BBC v dokumentu poodhaluje soukromí bývalého papeže Jana Pavla II. Zveřejňuje část jeho korespondence a fotografií, které 30 let uchovávala polská národní knihovna a které dokumentují vztah Jana Pavla s vdanou americkou filozofkou polského původu Annou-Teresou Tymienieckou. BBC upozornila, že nic nenaznačuje, že Jan Pavel II. porušil celibát.

Dokument ukazuje málo známou část života muže, který zemřel roku 2005 a o devět let později byl prohlášen za svatého.

Přátelství začalo v roce 1973, kdy byl Jan Pavel II., vlastním jménem Karol Wojtyla, ještě krakovským arcibiskupem. Tehdy padesátiletá Tymieniecká přijela z USA do Polska diskutovat s Karolem Wojtylou o knize, kterou napsal.

Krátce potom si začali psát a původně formální dopisy se s postupem času staly osobnějšími. Oba se později setkali ještě mnohokrát, někdy v přítomnosti tajemníka, jindy v soukromí. V roce 1974 budoucí papež napsal, že si čte čtyři z dopisů, jež Tymieniecká napsala v průběhu jednoho měsíce, protože "jsou tak smysluplné a hluboce osobní".

V dokumentu, který má být vysílán dnes večer, se objevují dosud nezveřejněné fotografie z výletů, které papež podnikal. Pozval například Tymienieckou na lyžařskou dovolenou i na pěší túru, některé z fotografií ji zachycují při návštěvě Vatikánu.

V roce 1976 se Karol Wojtyla zúčastnil katolické konference v USA a Tymieniecká ho pozvala do rodiny a do svého domu v Nové Anglii. Z některých odpovědí Jana Pavla II. na dopisy Tymieniecké lze podle BBC usuzovat na silné city, které žena k Wojtylovi chovala. Wojtyla ji nazývá božím darem.

BBC žádný z dopisů Tymieniecké neviděla, ale domnívá se, že jejich kopie vlastní polská národní knihovna, jíž Tymieniecká archiv své korespondence prodala šest let před smrtí, roku 2008. Knihovna nepotvrdila, že dopisy Tymieniecké vlastní.

Prodej dopisů zprostředkovala Marsha Malinowskiová, která BBC řekla, že na počátku vztahu byla Tymieniecká zřejmě do Wojtyly zamilovaná. "Domnívám se, že se to v té korespondenci odráží," řekla Malinowskiová.

Po zvolení papežem v roce 1978 Jan Pavel II. v dopise napsal: "Píšu po té události, takže dopisování mezi námi bude pokračovat. Slibuji, že si budu pamatovat vše v této nové etapě své pouti."

BBC upozorňuje, že mezi přáteli Jana Pavla II. byly ještě další ženy, například psychiatrička Wanda Poltawská, s níž si dopisoval několik desetiletí. Dopisy pro Tymienieckou však jsou citově nejintenzivnější.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 78)