Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Světový den mládeže očekává více než půl milionu poutníků

Ze světa / vlu / ČTK / 16. února 2016 8:57
Světový den mládeže očekává více než půl milionu poutníků

Logo Světových dnů mládeže 2016
Autor: Christnet.cz

Praha - Téměř 600.000 poutníků se už předběžně přihlásilo na Světový den mládeže, který se uskuteční mezi 25. a 31. červencem v Krakově. Organizátoři předpokládají, že využijí pomoci až 15.000 dobrovolníků pro organizaci této několikadenní akce. Na tiskové konferenci to dnes řekl hlavní koordinátor příprav, krakovský biskup Damian Andrzej Muskus. Na zajištění bezpečnosti spolupracuje podle něj polská policie a bezpečnostní složky.

Na světové setkání mládeže s papežem Františkem se chystají i Češi, podle Anny Brabcové z České biskupské konference (ČBK) je přihlášena zatím tisícovka lidí, očekává se, že by jich mohlo do Polska jet až 6000.

Světovému dni mládeže budou předcházet Dny v diecézi, každá si uspořádá pro své věřící vlastní program.

"Číslo 600.000 lidí neukazuje na reálné číslo účastníků, to ukáže až druhá fáze. Ta spočívá v tom, že účastníci se rozhodují, na jak dlouho přijedou. Předpokládáme ale, že by mělo přijet půl milionu lidí, kteří se budou registrovat," řekl Muskus. Jeho tým připravuje rozsáhlou akci už dva a půl roku.

V polském týmu podle něj pracuje zatím dvacítka dobrovolníků, například překládají brožury a informace pro web do devíti jazyků. "Počítáme s tím, že by se mohlo sejít až 15.000 dobrovolníků," poznamenal biskup. Registrovat se mohou prostřednictvím webových stránek. ČBK podle Brabcové hledá zhruba 250 dobrovolníků, kteří budou pracovat pro národní centrum.

Tak rozsáhlá akce si vyžaduje i zajištění bezpečnosti. Muskus uvedl, že se počítá s kritickými místy, kde by mohli "lidé zlé vůle" světový den narušit. Ubytování budou mladým poutníkům nabízet farnosti, školy s tělocvičnami, cílem ale je, aby útočiště našli v soukromí. Jídlo budou dostávat ve smluvních restauracích prostřednictvím stravenek nebo obdrží potravinové balíčky.

Registrační poplatek pro poutníka činí téměř 6000 korun, pokud se bude účastnit celého programu, zbytek jde z dotací. Podle Muskuse s financováním akce pomáhají katolické církve v jednotlivých zemích a shánějí podporu ve svém regionu. Už několik let také funguje fond pomoci, kam mohou dárci celoročně přispívat. Je nejenom pro poutníky ze zemí třetího světa, ale i chudší z jiných států. ČBK proto letos podpoří mladé poutníky z Brazílie, sbírka na ně potrvá do konce února.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 83)