Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Paloníně chystají 700 svící, ozdobí kostely v ČR i cizině

Kraje: Olomoucký / vlu / ČTK / 24. února 2016 9:58
V Paloníně chystají 700 svící, ozdobí kostely v ČR i cizině

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Creative commons

Šumperk - Kostely v Londýně, na Slovensku, v Rakousku a především v České republice budou letos zdobit velikonoční svíce pocházející z chráněné dílny v Paloníně na Šumpersku. Už několik týdnů je tam zdobí tradičními motivy čtyři pracovnice. Ručně vytvořené paškály zdobené voskovými pláty mají v Paloníně dlouholetou tradici, objednávají si je především farnosti. Největší svíce bude měřit 1,7 metru a už tradičně bude určena pro českou armádu. ČTK to dnes řekla mistrová dílny spadající pod zábřežskou charitu Alena Vitásková.

"Letos vyrobíme zhruba 700 paškálů. Začali jsme od ledna, chtěli jsme o něco dříve a jako obvykle nestíháme. Letos na nich pracujeme čtyři, z toho jedna z nás se teprve zaučuje. Objednávky nejvíce poputují letos na Slovensko, pokryta je samozřejmě naše republika, ale svíce míří také do Londýna či Rakouska," uvedla Vitásková.

Stejně jako v předchozích letech zdobí paškály tradičně symbol kříže, který doprovázejí řecká písmena alfa a omega a letopočet. Ke zdobení mají zdejší pracovnice k dispozici řadu vzorů, se svými vlastními představami se ozývají i někteří zájemci. "Lidé chtějí například hodně zdobené svíce s beránkem a vínem, někteří si také sami vymyslí, co by na nich chtěli. Například jedni zájemci ze Slovenska si každoročně vymyslí svůj motiv, letos to byl kříž z mozaiky a kolem něj nápis vstal jsem z mrtvých. Bylo to náročnější na zdobení, ale zajímavé," řekla Vitásková.

Náročnější zdobení svící s detailními vzory je svěřeno pracovnicím s dlouholetými zkušenostmi. Prokázat přitom musejí notnou dávku trpělivosti a zručnosti. Výroba paškálů tak často připomíná mravenčí práci. Základem je svíce z včelího vosku. Korpusy poté pracovnice zdobí plátovým voskem, který nožíkem vyřežou a nalepí na svíci teplem ruky. "Je to náročná práce, každá z nás má brýle. Za tu dobu, co to děláme, máme každá o dioptrii navíc. Doufám, že do důchodu nebudeme slepé, pokud se jej dožijeme," řekla s úsměvem mistrová.

Největší svíce pracovnice teprve čeká. Na výšku bude dosahovat 1,7 metru, v průměru bude mít 14 centimetrů a vážit bude 25 kilogramů. Půjde o poutní svíci pro českou armádu, kterou si vojáci v polovině května odvezou na tradiční pouť do francouzských Lurd. V palonínské chráněné dílně má její výroba již dlouholetou tradici, vyrábí se zde od roku 1995.

Se zdobením paškálů, ale také oltářních svící či rodinných paškálů se ženy nezastaví až do Velikonoc. Po dokončení velikonočních svící symbolizujícími vzkříšení Krista, jehož světlo podle křesťanské nauky rozráží temnoty smrti, se budou opět věnovat své každoroční práci. Jde například o zdobení křestních svíček a svící určeným ke svatbám či životnímu jubileu. Počet svící, které zde každoročně vyrobí, zástupci dílny odhadnout nedokážou, bude jich ale podle nich několik tisíc.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)