Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Sobotku překvapily žaloby církví na kraje a obce

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 16. března 2016 17:46
Sobotku překvapily žaloby církví na kraje a obce

Předseda vlády ČR a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka
Autor: ČSSD

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) je překvapen tím, že se církve skrze žaloby domáhají majetku ve vlastnictví krajů nebo obcí. O věci chce jednat i ve vládě, také proto, aby odhadla potenciální dopady žalob. Ministerský předseda to řekl dnes na tiskové konferenci po jednání vlády s Asociací krajů ČR.

Porušení blokačního paragrafu

Katolická církev opakovaně deklarovala, že nebude usilovat o vydání obecního majetku, pokud při jeho získání nebyl porušen zákon a blokace původního církevního majetku. V některých případech ale podle zástupců církve zákon z roku 1991 o převodu majetku porušen byl a s majetkem se spekulovalo. V takových případech se církev svého práva bude domáhat, uvádí Česká biskupská konference. Biskupové a zástupci řeholí se ale shodli na tom, že žadatelé o vydání majetku z řad církví v takových případech zohlední, zda hodnota není kompenzována finanční náhradou.

Případ piaristického gymnázia v Mikulově

Jedním ze soudních případů, o němž se nyní mluví, je určovací žaloba, kterou podala Českomoravská provincie Řádu zbožných škol - piaristů na stát a Jihomoravský kraj. Požaduje v ní vydání budovy piaristického gymnázia v Mikulově, kterou spravuje od roku 2000 právě Jihomoravský kraj. Podle řádu neměl stát právo v minulosti budovu převést na kraj. Ten se žalobě chce bránit.

Sobotka: Povinnou osobou je stát, ne kraje a obce

Sobotka prý plně postoj Jihomoravského i dalších krajů chápe. Při projednávání zákona o církevních restitucích v Parlamentu se podle něj jasně argumentovalo tím, že povinnou osobou je stát, a ne kraje nebo obce. Takové případy měla podle premiéra zohledňovat paušální finanční náhrada vyplácená náboženským společnostem.

"Myslím si, že je do značné míry překvapivé, že v tuto chvíli se stávají předmětem žalob také majetky, které nejsou ve vlastnictví státu, ale jsou ve vlastnictví krajů a ve vlastnictví obcí," poznamenal na tiskové konferenci se šéfem Asociace krajů ČR a jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem (ČSSD).

Finanční náhrada za nevydaný majetek

Církve podle zákona o majetkovém vyrovnání dostávají nemovitý majetek, o který byly za komunismu připraveny, v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Během 30 let stát církvím vyplácí také 59 miliard korun navýšených o inflaci jako náhradu za nevydaný majetek. Zároveň se během 17 let církvím postupně až na nulu snižuje příspěvek na podporu činnosti, který činil asi 1,5 miliardy korun ročně. Platnost církevních restitucí, přijatých za vlády Petra Nečase (ODS), potvrdil Ústavní soud.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
28%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 39)