Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ve Žďáru n.S. sehrálo 210 farníků pašijovou hru

Kraje: Vysočina / kir / ČTK / 23. března 2016 11:37
Ve Žďáru n.S. sehrálo 210 farníků pašijovou hru

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Ramon FVelasquez / Creative Commons

Žďár nad Sázavou -

Biblický příběh o životě a umučení Ježíše dnes ve Žďáru nad Sázavou sehrálo 210 lidí. Rozsahem ojedinělou pašijovou hru pořádají tamní farnosti v přírodním areálu Libušín od konce 90. let. Hraje se vždy dva dny před Zeleným čtvrtkem, kdy si křesťané připomínají poslední večeři Ježíše s apoštoly. Představení se konalo po roční pauze způsobené špatným počasím, podívat se přišly asi dva tisíce lidí.

Vloni musela být hra zrušena kvůli dešti, který přešel v husté sněžení. "Sníh nám tolik nevadil, ale voda natekla do elektroinstalace a my jsme nebyli schopni nahodit jediné světlo," řekl ČTK režisér Miroslav Keller. I dnešní účinkující se museli vyrovnávat s teplotami kolem nuly.

Na letošní představení hry nazvané Co se stalo s Ježíšem? se farníci z města a okolních obcí připravovali od února. Účinkující byli všech věkových kategorií, od tříletých dětí po osmdesátníky. Úlohu Ježíše po letech od Martina Dobrovolného převzal Jan Hudeček z obce Jámy. Každoročně se z různých důvodů obměňuje asi desetina herců. "Zájemců máme naštěstí dost. Ten kopec je poměrně rozsáhlý a musíme ho zaplnit, abychom se tam neztráceli v pár lidech," řekl Keller s poukazem na dějiště hry.

Děj se odvíjel od počátku Ježíšova veřejného působení k dramatickým událostem připomínaným o Velikonocích. Velkopáteční scéně dominovaly na pahorku dřevěné kříže s Kristem a dvěma lotry po jeho pravici a po levici. Vyvrcholením hry bylo zjevení Ježíše v bílém rouchu po jeho vzkříšení z mrtvých. Tradice pašijové hry ve Žďáru začala v roce 1998, kvůli počasí bylo představení zrušeno celkem čtyřikrát. Počty diváků se pohybují mezi 3000 až 5000, přijíždějí i autobusové zájezdy.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 74)